19 octombrie 2021 - 12:33

Atid, Harghita: virusul pestei porcine africane confirmat la un mistreț împușcat pe un fond de vânătoare

În urma unei partide de vânătoare la mistreți, pe un fond din apropierea comunei Atid, județul Harghita, ca urmare a analizelor de laborator s-a confirmat prezența pestei porcine africane (PPA) la unul dintre exemplarele împușcate.

Conform anunțului făcut de purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Adrian Păunescu, citat de Agerpres, toate focarele de PPA identificate în trecut au fost stinse, întrucât nu s-au mai semnalat cazuri noi, acesta fiind singurul activ de pe teritoriul judeţului.

Ca urmare a confirmării virusului pestei porcine africane la mistrețul în cauză, în regim de urgenţă, Centrul Local de Combaterea Bolilor (CLCB) Harghita s-a întrunit și au fost dispuse măsurile specifice în astfel de cazuri, respectiv stabilirea unei zone infectate şi a unei zone tampon, în care sunt incluse mai multe localităţi din Harghita, dar şi din judeţul Mureş.

Totodată, mistreţii din zona afectată vor fi împuşcaţi şi se vor recolta probe în vederea depistării pestei porcine africane.

La nivelul localităţilor din zona infectată se face un recensământ al tuturor categoriilor de porci, animalele fiind ţinute în adăposturi sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici.

Totodată, planul de măsuri mai prevede ca la ieşirea din zona infectată să fie puse instalaţii de dezinfectare individuale.