Cum să oprești fermentarea mustului în doar câțiva pași
O problemă destul de preocupantă pentru toți producătorii de vin o constituie „tăierea mustului”, adică oprirea lui de la fermentare, pentru a asigura familiei un produs dulce foarte sănătos și benefic, ba chiar și un produs pentru eventuale cupajări în vederea creșterii calității vinurilor spre demidulci sau dulci. Iată care sunt pașii de întreprins în vederea […]
Calendarul grădinarului: Când și cum plantăm răsadurile și semințele de legume
Te-ai întrebat vreodată când este cel mai potrivit să-ți plantezi răsadurile și semințele de legume din grădina ta? Chiar dacă sunt diferențe climatice destul de mari între diferitele regiuni de la noi din țară, calendarul grădinarului întocmit de specialiștii în legumicultură de la Agrosel îți aduce câteva repere importante. În primul rând, ar trebui să […]
Busuiocul Smarald, minunea din bucătărie, recomandat de cercetătorii din Buzău
Puternic aromat, cu un aspect plăcut și bun la toate! Așa poate fi descris busuiocul Smarald, planta pe care cercetătorii buzoieni o recomandă pentru cei care vor un remediu natural pentru tratarea unor afecțiuni întâlnite în timpul sezonului rece, dar și pentru cei cărora le plac bucatele cu plante aromatice. Și pe cât de bun […]
Aricii, comoara din grădina de legume
Ai găsit arici în grădina ta? Nu-i alunga, pentru că, potrivit specialiștilor, micile mamifere sunt considerate importante pentru sănătatea unei grădini cu legume. Este sfatul dat de cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău, care au „adoptat” de curând o familie de arici care își făcuse casă într-unul dintre solarii. […]
Îngrășămintele foliare, rețeta dezvoltării rapide a plantei
Substanțele nutritive necesare plantelor pot fi absorbite și prin intermediul stomatelor sau ale cuticulelor. Astfel, îngrășămintele foliare sunt o opțiune care prezintă o serie de avantaje, chiar dacă, în prima fază, prin aplicare foliară, substanțele se absorb în cantități mai mici, absorbția este mai eficientă decât în cazul absorbției prin sol. O gamă variată pentru […]
Sfatul specialistului: Calendarul ideal pentru o recoltă timpurie de roșii
Vrei să te bucuri de o recoltă bună de roșii timpurii? Iată câteva lucruri de care trebuie să ții seama, indiferent că ești legumicultor profesionist sau cultivi roșii pentru consumul propriu. Potrivit site-ului populare.ro, specialiștii în legumicultură de la Marcoser – Matca, județul Galați, au realizat un calendar privind perioadele de semănare, repicare și plantare pentru cultura de […]
Piața cerealelor: Află cum poți să îți vinzi cerealele la un preț bun
Piața cerealelor a devenit deosebit de instabilă, încă din 2020, din cauza pandemiei, a secetei și a perturbărilor geopolitice și economice. Experții francezi de pe piața cerealelor oferă modalități de a comercializa cu succes grânele, în ciuda acestei volatilități crescute. În ultimele luni, piața cerealelor a fost marcată de creșteri fără precedent de preț, sau […]
Pregătirea corectă a pământului pentru răsaduri și flori
Pregătirea corectă a pământului pentru producerea de răsaduri este o operațiune destul de dificilă, având în vedere varietatea de amestecuri de substraturi pentru răsaduri comercializate pe piață. Amestecul de pământ joacă un rol extrem de important în obținerea răsadurilor și florilor sănătoase și de calitate, alături de ceilalți factori. Pe lângă rolul indispensabil de suport […]
Taierile la cais în perioada sezonului rece
Caisul este un pom de talie medie, cu coroană largă și deasă, cu numeroase posibilități de desfacere pe piață. Totuși, în România, plantațiile de cais nu sunt foarte răspândite și reprezintă doar 5-6% din totalul suprafeței pomicole. Fermierii care aleg să înființeze o plantație de cais se bucură de numeroase posibilități de desfacere pe piață. […]
Plantele care resping țânțarii, gândacii și alți dăunători
Nu-i așa că urăști când găsești gândaci, țânțari sau alte insecte în casa ta? Cei pe care îi întâlnim cel mai des sunt urâți și mai ales neigienici. Și nu știu niciodată când să plece. Așadar, vă îndreptați spre magazin (sau oriunde), pentru un spray cu craniu și oase încrucișate (sau orice altceva), dar problema […]
Aprovizionarea cu alimente în timpul pandemiei, lăudată
O renumită organizație pentru dezvoltare economică a lăudat guvernele pentru menținerea aprovizionării cu alimente în timpul pandemiei de COVID-19 prin măsurile de urgență adoptate. Cu toate acestea, politicile agricole continuă să injecteze în piață subvenţii ineficiente, fără a încuraja producţia sustenabilă, se arată într-un raport publicat marţi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), […]
VIDEO: De ce sunt afectate răsadurile?
Printre masurile pentru obtinerea unui rasad sanatos pana la rasarirea plantutelor enumeram o serie de lucrari agrotehnice, dar si chimice, efectuate inainte de semanat: dezinfectia amestecului de pamant destinat producerii rasadului (in cazul in care nu se foloseste turba); dezinfectia tocurilor rasadnitelor si a ramelor; dezinfectia semintelor (in cazul in care nu se folosesc seminte […]
Valeriu Tabără: „hibrizii românești de porumb Olt și F376 trec foarte bine peste secetă”
Reputatul cercetător și profesor universitar Valeriu Tabără a explicat, într-un interviu oferit Agro TV, motivul pentru care hibrizii de porumb Olt și F376 reprezintă două produse de top ale geneticii românești, fiind extrem de căutate de fermieri. Din punctul de vedere al profesorului Tabără, argumentele forte ale hibrizilor românești sunt „adaptabilitatea la condițiile de mediu […]
VIDEO: Sistem radicular la răsaduri
Cultivarea și obținerea răsadurilor de legume sănătoase, a răsadurilor de calitate, nu este o lucrare ușoară, iar această etapă a culturii legumicole implică o atenție deosebită din partea fermierului. Calendaristic, în funcție de regiunea geografică producerea răsadurilor poate începe de la sfârșitul lunii ianuarie pentru zonele mai calde și începutul luni februarie pentru zonele mai reci. […]
VIDEO: Riscurile nedezvoltării răsadurilor
Nedezvoltarea răsadurilor depinde de mulți factori. Timpul de germinare al semințelor din diferite culturi variază. De exemplu, legumele răsar destul de repede, având nevoie de cinci zile sau o săptămână. Însă, pentru rezultate rapide, substratul trebuie să aibă o temperatură între 22-26 grade Celsius. Dacă substratul are o temperatură scăzută, timpul de germinare se va […]
VIDEO: Tipuri de răsaduri pentru un profit mare
Specialiștii de la USAMV Iași au activitate zilnică în sera cu răsaduri. Acestea sunt verificate pentru a se vedea dacă pământul este cel mai bun, semințele au fost alese cu atenție, dacă se pot dezvolta corespunzător. În episodul de astăzi veți afla ce tipuri de răsaduri sunt în sera didactică de la Iași.