Vineri, 15 ianuarie 2021, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București a transmis Prefecturii Vaslui confirmarea unui caz de pestă porcină africană (PPA) la un mistreț găsit mort pe Fondul de Vânătoare 49 Băcani, prin intermediul unui buletin de analiză.
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului din județul Vaslui de luni, 18 ianuarie 2021, ca urmare a confirmării diagnosticului, la solicitarea Direcției Sanitare Veterniare și pentru Siguranța Alimentului (DSVSA) Vaslui, Instituția Prefectului a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) la nivelul județean, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea PPA în confirmare la porcii mistreți.
„Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.
„Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului – județul Vaslui face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.
„Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale”, precizează Instituția Prefectului Vaslui.
Alte trei cazuri de pestă porcină africană erau confirmate în același județ cu doar șapte zile înainte
Aceeași Instituție a Prefectului din Vaslui anunța în data de 11 ianuarie a.c. că erau confirmate un caz pozitiv de PPA la porcii mistreți din Fondul de Vânătoare 2 Negrești, aparținând de AJVPS Vaslui și două cazuri la porcii mistreți de pe Fondul de Vânătoare 37 Cârja aparținând de AVS Mistrețul.
În cazul porcilor mistreți cu pestă porcină africană depistați pe Fondul de Vânătoare 37 Cârja, confirmarea venea de la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași, prin buletin de analiză, în data de 8 ianuarie 2021.
Tot în data de 8 ianuarie 2021, IDSA București confirma prin buletin de analiză cazul de PPA la porcul mistreț vânat pe Fondul de Vânătoare 2 Negrești.
Mișcarea necontrolată a porcinelor, unul din principalii factori de risc pentru difuzarea bolii
În data de 6 noiembrie 2020, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) trăgea concluzia că mișcarea necontrolată a porcinelor (unul din principalii factori de risc pentru difuzarea PPA) s-ar fi diminuat semnificativ în perioada interdicțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.
Ca atare, numărul de focare de pestă porcină africană s-ar fi micșorat și el anul trecut.
„ANSVSA a efectuat o analiză a situaţiei PPA în România de la diagnosticarea primului focar în iulie 2017, la Satu Mare, până la data de 01.11.2020, în baza unui studiu efectuat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor pentru România, ţinându-se cont de evoluția și analiza factorilor de risc epidemiologici. Studiul a fost prezentat în ședința cu Șefii Serviciilor Veterinare din țările membre a Uniunii Europene, din perioada 27.01- 28.01.2020.
„Conform studiului se putea estima o creștere a numărului de focare în anul 2020 față de anul 2019. Totuși, prin măsurile luate de autorităţile din România s-a reușit o scădere a numărului acestora. Este adevărat că reducerea focarelor în anul 2020 se datorează și restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență, aspect care demonstrează că mișcarea necontrolată a porcinelor constituie unul din principalii factori de risc pentru difuzarea bolii”, se menționa în documentul de presă citat.
Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)