19 octombrie 2021 - 00:14

Un nou val de pestă porcină africană continuă să se extindă în ferme și gospodării

În doar o săptămână, de la începutul anului, medicii veterinari din Vrancea au confirmat două forcare de pestă porcină, în două localități diferite.

Dacă primele suine moarte au fost găsite într-o fermă din Golești, următorul focar a fost depistat într-o gospodărie din comuna Pufești.

”În data de 06.01.2021, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o gospodărie situată în localitatea Pufesti, Com.Pufesti, județul Vrancea, având ca efectiv total 5 porci, din care 1 scroafa a murit. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență”, se arată într-un comunicat emis de Direcția Sanitar Veterinar Vrancea.

Gospodaria din localitatea Pufesti a fost plasata sub supraveghere oficială de pestă porcină africană, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și de dezinfecție a exploatației.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare, si dezinfecţia.