Săptămâna Agricolă’ vă oferă sinteza ultimelor noutăți și subiecte din agricultură/ industria agroalimentară.
Cazul șocant de sclavie pe o plantație din Spania este subiectul care a făcut ocolul țării în săptămâna care tocmai s-a încheiat.
52 de români ținuți în condiții îngrozitoare pe o plantație portocali din zona Andaluziei au fost eliberați după o intervenție a Gărzii Civile spaniole, conform Digi24. Se pare că românilor le erau promise condiții excelente de cazare și lucru, salarii generoase și transport gratuit, dar realitatea era cu totul alta. Actele românilor au fost confiscate, iar condițiile de lucru și de trai erau inumane. Mai mult decât atât, era întreținută o atmosferă generală de teroare și amenințări, în cazul în care victimele se gândeau să anunțe autoritățile. În cele din urmă, unul dintre muncitorii ținuți captivi a anunțat autoritățile.
Un alt subiect este dat de situația stagnantă de la Azomureș, unicul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. În ciuda capacității de producție de 2.100 de tone pe zi, Azomureș are temporar fabricile oprite din cauza prețului prea mare al gazelor natural în raport cu prețul de comercializare al îngrășămintelor.
Pentru a își relua producția, Azomureș, parte a grupului elvețian Ameropa, a solicitat un ajutor de stat de 225 de milioane de euro, finanțat prin Programul Tranziție Justă, care să-i permită retehnologizarea capacităților de producție în vederea reducerii consumului de gaz și integrării hidrogenului verde în producția de îngrășăminte chimice.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat recent că va discuta, la Bruxelles, cu Comisia Europeană, despre urgentarea schemei de ajutor.
Nu în ultimul rând, se pare că rapița va suferi modificări dramatice de preț. Momentan se pot obține sume generoase pentru această cultură, dar cotațiile vor scădea semnificativ pe parcursul următoarelor luni, cu o prăbușire dramatică în perioada de recoltă, conform declarațiilor lui Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor. Unul dintre motive este creșterea suprafețelor de rapiță ,atât în România, cât și în alte zone ale lumii, iar starea culturilor arată bine în acest moment.
Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 10.02.2025- 16.02.2025.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că valorile termice vor fi mai scăzute decât cele specifice pentru această săptămână în zona Carpaților Orientali, dar și în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar pe întreg teritoriul României, dar mai ales în zonele montane.
Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:
https://agro-tv.ro/zeci-de-romani-tinuti-sclavi-pe-o-plantatie-din-spania/
https://agro-tv.ro/azomures-asteapta-ajutor-de-stat-ca-sa-reia-productia-de-ingrasaminte/
https://agro-tv.ro/scadere-dramatica-pe-burse-pentru-cultura-vedeta-a-anului-2025/