Scădere dramatică pe burse pentru cultura vedetă a anului 2025

cultura de rapita si floarea soarelui oleaginoase pietele agricole pretul rapitei piața oleaginoaselor piata rapitei, cultura vedeta

Fermierii care au abandonat porumbul și și-au pus speranța în culturile de toamnă trebuie să știe când să profite de prețurile vehiculate pe bursele de mărfuri, astfel încât să nu se ardă la buzunare mai târziu. Spre exemplu, cei care și-au mărit suprafețele la rapiță cultura vedetă a acestui an, vor avea surprize neplăcute pe parcursul acestui an în ceea ce privește prețul, spun specialiștii în domeniu.

Într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea, expertul în piețele de mărfuri agricole, Cezar Gheorghe, a avertizat în legătură cu traseul prețului rapiței. Dacă în aceste momente să plătesc bani buni pentru această cultură, cotațiile vor scădea semnificativ pe parcursul următoarelor luni, cu o prăbușire dramatică în perioada de recoltă. Motivul este simplu: suprafețele de rapiță s-au mărit considerabil atât în România, cât și în alte zone ale lumii, iar starea culturilor arată bine în acest moment.

”Rapița are o problemă: depinde de prea mulți factori. E împinsă de soia, de uleiul de soia, de canola canadiană, de uleiul de palmier și de cotațiile petrolului, astfel că o vom vedea în sus și în jos, după cum îi este felul. Ce trebuie să înțelegem în momentul acesta este că ceea ce am văzut noi până astăzi, indicațiile în jurul valorii de 490 de euro/tonă, s-ar putea să colapseze în jurul perioadei martie-aprilie, după ce se termină însămânțările în Canada și în Australia.

Apoi ar trebui să vedem în mod efectiv o scădere și mai dramatică pe perioada recoltei, adică faimoasa presiune de recoltă pe care toți o cunoaștem, care provine din provine dintr-o piață mult mai amplă, dintr-o producție mult mai amplă la nivel european, la nivel canadian, la nivel australian, de ce nu la nivel rusesc și potențial ucrainean”, a explicat Cezar Gheorghe.

În acest context, specialistul îi îndeamnă pe fermieri să-și securizeze o bună parte din producția preconizată prin contracte forward, având în vedere că prețul oferit în acest moment este încă unul foarte bun.

”Prețul acum este extrem de favorabil. Cotația este undeva la 473-475 euro/tonă pentru livrarea în vară. Eu zic că este bun pentru Constanța. (…) Cred că mare parte din recoltă trebuie securizată. Până la iarnă nu știm ce se mai întâmplă, dar țineți minte că orice procesator din lumea asta, din emisfera nordică, are episoade de procesare, nu procesează într-una rapiță”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.