Lucrurile nu stau prea bine pentru fermierii români care și-au pus speranțele în reluarea producției de îngrășăminte la Azomureș, după ce Comisia Europeană și-a anunțat intenția de a impune, începând cu 1 iulie 2025, tarife suplimentare pentru îngrășămintele cu azot importate din Rusia și Belarus.
Azomureș, singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, cu o capacitate de producție de 2.100 de tone pe zi, are momentan fabricile oprite din cauza prețului prea mare al gazelor natural în raport cu prețul de comercializare al îngrășămintelor.
Pentru a își relua producția, Azomureș, parte a grupului elvețian Ameropa, a solicitat un ajutor de stat de 225 de milioane de euro, finațat prin Programul Tranziție Justă, care să-i permită retehnologizarea capacităților de producție în vederea reducerii consumului de gaz și integrării hidrogenului verde în producția de îngrășăminte chimice.
În acest sens, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a anunțat recent că va discuta, la Bruxelles, cu Comisia Europeană, despre urgentarea schemei de ajutor.
„Voi avea peste două săptămâni o deplasare la Bruxelles, unde una dintre discuțiile cu Comisia Europeană va fi de a grăbi schema de ajutor de stat, pentru ca acest plan de modernizare și reluare a capacităților de producție pentru îngrășămintele chimice să poată fi aplicată. Consider această investiție strategică pentru ceea ce înseamnă industria de îngrășăminte chimice în România. (…) Sper ca undeva în intervalul aprilie-iunie să putem încheia acest contract de o valoare semnificativă pentru industria de îngrășăminte chimice a României”, a declarat Marcel Boloș într-un interviu pentru Europa Liberă.
Cu alte cuvinte, reluarea producției la Azomureș nu se va face prea curând, pentru a putea compensa eventuala explozie a prețurilor la îngrășăminte la care probabil că vom asista începând cu 1 iulie 2025, dacă va fi aprobată propunerea Comisiei Europene de a suplimenta tarifele pentru importurile de îngrășăminte din Rusia și Belarus.