Săptămâna Agricolă – Plafonarea adaosului comercial, creșterea prețurilor în piața oleaginoaselor și anunțuri despre subvenții în perioada 27 mai – 2 iunie 2024

În săptămâna agricolă care tocmai s-a încheiat, fermierii au avut parte de subiecte variate. Măsura plafonării adaosului comercial s-ar putea aplica la toate produsele românești, fapt care ar putea afecta micii fermieri, prețurile în piața oleaginoaselor se arată promițătoare conform specialiștilor, iar fermierii au parte de noi informații despre mult așteptatele subvenții.

Demersul plafonării adaosului comercial s-ar putea aplica tuturor produselor făcute în România, potrivit ultimelor informații din cadrul ședințelor Guvernului. Acest demers are în vedere accesul facil pentru potențialii clienți la produsele românești, dar există membri ai industriei agroalimentare care se tem de această măsură. Principalul motiv de îngrijorare din spatele acestei măsuri este posibilul impact negativ asupra micilor fermieri. 

Zoltan Haller, fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțata Românească” tip Simmental (ACVBR-SIM), a precizat faptul că există deja procesatori care amenință fermierii că vor scădea prețul de cumpărare al laptelui.

”Eu am o temere vizavi de această propunere. Tot ce înseamnă reduceri se vor duce până la producători. Cel mai tare o să sufere crescătorii de animale, iar dacă astăzi vând laptele cu 1,3 lei/litru, îl vor vinde cu 0,7 lei/litru în momentul în care o să intre în vigoare această reglementare’’, a declarat Zoltan Haller pentru Agro TV.

Al doilea subiect de pe agenda săptămânii este dat de prețurile în piața oleaginoaselor. Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a precizat pentru Digi 24 faptul că prețul rapiței ar putea crește pe burse în viitorul apropiat. La floarea soarelui, lucrătorii agricoli care au la ora actuală marfă pe stoc pot obține prețuri satisfăcătoare de la unitățile de procesare din țară. 

Nu în ultimul rând, fermierii care vor să aibă parte de subvențiile oferite de APIA mai pot depune cererile de plată timp de o săptămână. Termenul limită pentru depunerea actelor necesare este pe data de 7 iunie 2024.

- Publicitate -

Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 3.06.2024-9.06.2024. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) precizează că temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval pe întreg teritoriul României, în special în regiunile sudice și estice. În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi deficitar în sudul, estul și centrul țării, dar va fi excedentar în rest.

Pentru a afla mai multe informații despre prognoza meteo pentru următoarele săptămâni, accesați: https://agro-tv.ro/prognoza-meteo-pe-4-saptamani-temperaturi-peste-cele-obisnuite-in-iunie/ .

Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:

https://agro-tv.ro/piata-oleaginoaselor-pretul-enorm-pe-care-il-pot-obtine-azi-fermierii-romani/
https://agro-tv.ro/decizia-guvernului-care-ii-sperie-pe-producatori-o-sa-dea-in-cap-micilor-fermieri/
https://agro-tv.ro/subventii-apia-2024-anunt-important-pentru-toti-fermierii-care-vor-sa-primeasca-banii/

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole