Săptămâna Agricolă 24 februarie – 1 martie 2025 vă oferă sinteza ultimelor noutăți și subiecte pentru fermieri, din agricultură/ industria agroalimentară.
Reprezentanții industriei agricole, atât cei din România, dar și cei din alte state membre ale U.E, încearcă să găsească un numitor comun pentru a putea face față la numeroasele probleme din agricultură.
În acest sens, Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a fost prezentă la reuniunile recente ale Președințiilor și Prezidiilor COGECA și COPA, care au avut loc la Bruxelles. Cele mai importante și dezbătute subiecte au fost cadrul financiar multianual și bugetul PAC post-2027; măsurile de simplificare a PAC; strategia pentru reziliența apei; combaterea practicilor comerciale neloiale și consolidarea puterii de negociere a fermierilor; propunerea de sancționare a fertilizanților din Rusia și Belarus; situația pieței și a comerțului internațional, inclusiv MERCOSUR, Ucraina și prima ședință a Comitetului European pentru Agricultură și Alimentație (EBAF).
De asemenea, la masa discuțiilor a fost menționată și necesitatea reducerii numărului de salariați din instituțiile europene pentru diminuarea volumului birocratic. Mai mult decât atât, România s-a exprimat ferm, și de această dată, împotriva formei actuale a acordului MERCOSUR, motivul fiind acela că acesta afectează sectorul agroalimentar. Se speră că, dacă nu va fi atins pragul minorității de 35% din populația Uniunii Europene pentru blocarea acordului, Parlamentul național și reprezentanții României din Parlamentul European nu vor ratifica documentul. În acest fel, ratificarea documentului ar însemna blocarea acordului până în 2030 cel puțin.
Pe agenda subiectelor privind agricultura europeană se numără și cererea comună a Ungariei, Slovaciei, României și Bulgariei către Comisia Europeană, pentru a reintroduce cotele de import pentru produsele ucrainiene. Țările anterior menționate au cerut Comisiei Europene ca, la expirarea actualelor măsuri, respective în iunie 2025, să fie reintroduse cotele de import pentru produsele ucrainene la nivelul celor anterioare crizei, a anunțat ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, într-o postăre pe rețeaua X, transmite agenția Interfax, citată de AGERPRES.
Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii, Florin Barbu consideră că Uniunea Europeană ar trebui să regândească metodele privind acordarea subvențiilor în agricultură, iar măsurile legate de Green Deal care pun presiune pe fermierii români ar trebui să fie ridicate.
Potrivit ministrului Agriculturii, între statele membre UE există diferențe semnificative legate de structura terenurilor dedicate agriculturii. Acest aspect reprezintă un motiv pentru care politica referitoare la direcționarea fondurilor europene ar trebui decisă individual, de către fiecare stat în parte.
„Mecanismele de acordare a subvențiilor în UE ar trebui regândite. Trebuie ridicate măsurile care sunt puse ca și presiuni pe Green Deal pentru fermierii români. Nu putem compara România cu Finlanda, care are 100.000 de hectare teren arabil, iar restul sunt păduri sau pășuni. Dacă vorbim de biodiversitate, dacă vorbim de eco-scheme pe mediu, diferențele între statele Uniunii Europene sunt altele. Dacă vorbim de România, care are 9 milioane de hectare, cred că Uniunea Europeană, pe pachetul pe care ni-l dă pentru a finanța fermierii pe fonduri europene pentru FEGA – plăți directe, ar trebui să lase politica statului să și-o facă fiecare[…] ’’, a declarat Florin Barbu pentru AGERPRES.
Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 3.03.2025- 9.03.2025.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toată țara, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile nordice și la munte. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii țări.
Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:
https://agro-tv.ro/se-cer-reintroduse-cotele-de-import-pentru-produsele-ucrainene/
https://agro-tv.ro/romania-face-valuri-la-bruxelles-agricultura-in-pericol/
https://agro-tv.ro/florin-barbu-critica-ue-privind-acordarea-subventiilor-in-agricultura/