Ministrul agriculturii, Florin Barbu consideră că Uniunea Europeană ar trebui să regândească mecanismele privind acordarea subvențiilor în agricultură, iar măsurile legate de Green Deal care pun presiune pe fermierii români ar trebui să fie ridicate.
Potrivit lui Barbu, între statele membre UE există diferențe enorme în ceea ce privește structura terenurilor dedicate agriculturii, motiv pentru care politica privind direcționarea fondurilor europene ar trebui lăsată la latitudinea fiecărui stat în parte.
„Mecanismele de acordare a subvențiilor în UE ar trebui regândite. Trebuie ridicate măsurile care sunt puse ca și presiuni pe Green Deal pentru fermierii români. Nu putem compara România cu Finlanda, care are 100.000 de hectare teren arabil, iar restul sunt păduri sau pășuni. Dacă vorbim de biodiversitate, dacă vorbim de eco-scheme pe mediu, diferențele între statele Uniunii Europene sunt altele. Dacă vorbim de România, care are 9 milioane de hectare, cred că Uniunea Europeană, pe pachetul pe care ni-l dă pentru a finanța fermierii pe fonduri europene pentru FEGA – plăți directe, ar trebui să lase politica statului să și-o facă fiecare. Nu poți să-mi spui 40% din sumele care pe le primești pe fonduri europene să fie ecoscheme pe mediu, pentru că eu, România, nu mă compar cu Finlanda, așa cum spuneam, când au 100.000 de hectare teren arabil și 3 milioane pășuni sau 4 milioane pășuni sau restul păduri. (…) Lucrurile acestea ar trebui stabilite ca politică agricolă. Lași fiecare stat să-și ia decizii, bineînțeles, notifici, stai de vorbă, discuți, dar nu poți să treci într-un regulament, să pui anumite condiții pentru toate țările când ele au geografic diferențe enorme, sunt diferențe enorme între state”, a explicat Florin Barbu într-un interviu acordat AGERPRES.
În opinia sa, stabilirea politicii agricole a UE într-un cerc restrâns, doar prin decizia șefilor de stat, nu poate fi în beneficiul agriculturii europene, dacă nu se ține cont de particularitățile care țin de fiecare stat membru în parte.
„Practic, orice modificare de regulament se face de către Comisia Europeană, unde șefii de stat trebuie să ia decizia finală. Noul comisar pe agricultură pare deschis, dar vă spun că în doi ani de zile de când sunt ministru al agriculturii, dacă aveam un președinte de stat care dă verdictul final Comisiei Europene pe anumite modificări de regulament, România era departe. Degeaba mă zbat eu la nivel de ministru și încerc să fac toate lucrurile acestea, dacă decizia se ia la nivel de Comisie Europeană, unde șefii de stat au ultima decizie”, a subliniat Florin Barbu.
Ministrul agriculturii a atras atenția că, dacă lucrurile acestea vor continua în următorii trei ani, Europa va avea probleme nu numai în agricultura, ci în toate domeniile.
„Cred că am văzut cu toții ce s-a întâmplat în iarnă, când eu am propus Comisiei Europene modificarea regulamentului ca fermierii să nu mai lase 4% pârloagă și toți au ieșit în stradă și, până la urmă, a fost o premieră la nivelul Comisiei Europene ca un regulament în primul an strategic să fie modificat și fermierii să nu lase 4%. Dacă se va mai merge în continuare cu aceste condiționalități ale fermierilor români, eu pe Europa nu o văd bine și nu numai în agricultura, în toate domeniile”, a subliniat Florin Barbu.
Un răspuns
Ce fac reprezentanți noștri la DIGI Agri ? 1. Are Ministerul in vedere o strategie prin care sa susțina fermele legumicole care cultiva legume cu destinația industrializare ?
2.De acord susținem fermele familiale cu solarii si sere pe suprafete mici , pe cand susținere pentru cei cu mai multe module de sere ? In sere activitatea se organizeaza pe module si cicluri de producție in mod stiințific! Am avut in România astfel de sere ! Să nu punem iar carul inaintea boilor si sa incepem cu Fabricile de prelucrare când fermele de legume lipsesc !