Florin Barbu: România va face legea la raft în UE!

Florin Barbu

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat luni că limitarea la raft, practicarea unui adaos comercial unitar pe categorii de produse, dar și interzicerea refacturării în magazinele de retail, toate acestea vor deveni obligatorii la nivelul Uniunii Europene după ce Comisia Europeană va modifica Directiva 633 privind practicile comerciale neloiale după modelul aplicat în România.

„Știți că am avut un proiect de lege. Pe de o parte, plafonarea adaosului comercial la toate categoriile de produse agroalimentare în România. Doi, am avut modificare legislativă în aceeași ordonanță, prin care se face limitarea la raft, astfel încât să nu mai existe decât maximum patru fețe pe producător la raft, să nu mai vedem produse care sunt doar ambalate, tranșate în România și să dețină peste 70% din raftul din retail. Sigur, toate aceste modificări sunt în discuții cu partenerii pe care i-am integrat în Comitetul de monitorizare – MADR, Consiliul Concurenței, magazinele de retail, ANAF – dar, mai mult de atât, sunt sigur că în următorul Consiliu de Miniștri modificarea Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale va cuprinde toate aceste lucruri, pentru că România este singurul stat din UE care a luat aceste măsuri și se pare că modificarea Directivei 633 se face pe modelul României, astfel încât să fie același adaos comercial practicat, să nu mai existe practică comercială neloială pe aceeași categorie de produs. Că se procesează în țara în care se comercializează, că acele produse vin din import trebuie să aibă același adaos comercial”, a declarat, luni, Florin Barbu, la conferința organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, cu ocazia împlinirii a 5 ani de activitate.

Ministrul agriculturii a vorbit de asemenea despre interzicerea refacturării, pentru a se elimina eventualele practici de vânzare sub prețul de achiziție.

„Am avut discuții cu comisarul și am propus ca în magazinele de retail din România, prin Directiva 633, să fie interzisă refacturarea, astfel încât să eliminăm acel mit prin care se spune că producătorii vând sub prețul de achiziție. Nu. În momentul de față, vânzarea nu se face sub prețul de achiziție. Dar, ulterior, sunt anumite contracte prin care se face refacturare. Vorbim aici de eliminarea acelor practici de risturnă și remiză. Rabatul l-am eliminat”, a mai spus Florin Barbu.

Potrivit acestuia, România a demonstrat că poate aduce mult mai multe modificări legislative la nivelul UE pentru eliminarea practicilor comerciale neloiale cu care se confruntă fermierii și producătorii români în relația cu marile lanțuri de magazine.

„Sunt sigur că se va modifica această directivă. Mai mult de atât, pe ordonanțele pe care noi le-am dat pe plafonarea adaosului comercial, încadrându-le corect juridic în Directiva 633, România nu a avut infringement din partea UE. De aceea, putem face mult mai mult legislativ, mult mai multe modificări legislative, astfel încât să eliminăm total aceste practici comerciale neloiale în România. Eu zic că în maximum două luni de zile Directiva 633 va fi modificată la nivelul Comisiei Europene”, a adăugat Florin Barbu.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.