Răsturnare de situație la votul din Parlament pentru Legea Arendei! Deși ieri păreau minime șansele ca legea arendei să treacă de votul din Camera Deputaților, situația s-a schimbat complet azi, în timpul ședinței din plen, după ce grupul parlamentar AUR s-ar fi răzgândit și ar fi votat în favoarea adoptării legii.
Legea pentru modificarea Codului Civil a fost adoptată cu 204 voturi ‘pentru’, 39 ‘contra’ şi 14 abţineri.
Cea mai importantă prevedere a legii este cea referitoare la durata minimă a contractului de arendă. „Durata arendării este de minimum 7 ani şi se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”, prevede proiectul de lege.
Deputatul Adrian Chesnoiu, inițiatorul legii, a fost și cel care a contribuit decisiv la răsturnarea situației din Parlament, cerându-i liderului AUR, George Simion, să-și respecte promisiunea și să-i determine pe deputații din grupul său să voteze în favoarea legii.
„Toți cei 204 de colegi care ați votat această lege ați pus o cărămidă la dezvoltarea agriculturii românești în perioada următoare. Fără această lege, agricultura României nu putea da înainte. Legea Arendei, așa cum am modificat-o astăzi, va reprezenta un pilon fundamental pentru viitorul agriculturii românești”, a precizat Chesnoiu, după adoptarea legii.
Printre celelalte modificări vizate de acest proiect se numără următoarele:
- Subarendarea totală sau parţială este interzisă, sub sancţiunea nulităţii, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi;
- Contractul de arendare încetează înainte de Implinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendaşului ori prin neplata arendei in termenul prevăzut în contract;
- În cazul decesului arendatorului, moştenitorii sunt obligaţi să menţină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendaşul;
- in cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să menţină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate.
Important de menționat este faptul că contractele de arendare încheiate înainte de data intrării în vigoare a acestei legi rămân valabile până la incetarea duratei acestora.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial. Până atunci, însă, ea poate fi contestată la Curtea Constituțională, fapt care s-a întâmplat și prima dată când un proiect similar a trecut de Parlament.