Dacă în urmă cu câteva zile, asociațiile de fermieri sperau la o minune în ceea ce privește Legea Arendei, se pare că acest vis s-a disipat destul de repede, iar lucrurile vor rămâne la fel ca până acum. Modificările Codului Civil în ceea ce privește durata minimă a contractelor de arendă nu vor fi adoptate nici de această dată, ceea ce înseamnă că discuțiile vor fi reluate cel mai probabil de la zero, după instalarea în funcții a noilor aleși din Parlamentul României.
Este pentru a treia dată când Legea Arendei eșuează în actuala legislatură. Prima dată fusese adoptată, însă a fost declarată neconstituțională din pricina unei greșeli de procedură. A doua oară, legea nu a mai trecut de votul din Camera Deputaților, întrucât partidele care o susțineau la nivel declarativ n-au reușit să-și mobilizeze parlamentarii astfel încât să îndeplinească numărul de voturi necesare. Iar acum, se pare că legea nu va mai ajunge nici măcar la vot, întrucât nu se bucură de susținerea politică de care ar fi nevoie pentru adoptarea ei.
Principala modificare vizată de această lege se referea la perioada minimă a contractelor de arendă, care urma să fie de 7 ani de zile, astfel încât să le poată oferi fermierilor o predictibilitate în ceea ce privește investițiile. Multe dintre proiectele realizate pe fonduri europene le cer fermierilor garanția faptului că vor avea terenul în arendă pentru cel puțin 7-10 ani, astfel că legea arendei ar fi garantat posibilitatea realizării acestor investiții.
O altă prevedere importantă era legată de schimburile de terenuri între arendași. Aceasta ar fi dus la posibilitatea unei comasări a terenurilor agricole, astfel încât pământul să poată fi lucrat mai eficient și cu mai puțină risipă de energie.
De partea cealaltă, unii fermieri susțin că adoptarea acestei legi nu ar fi fost una benefică pentru anumite categorii de fermieri, întrucât aceștia nu pot concura cu cei pe care îi numesc ”marii latifundiari”. În același timp, unii consideră că impunerea unei perioade minime pentru contractul de arendă ar fi încălcat dreptul la proprietate.