Sprijin de 42.000 de euro/beneficiar pentru crescătorii de ovine

crescătorii de oi, subvențiile pentru animale crotalii oierii, exportul de ovine, crescătorii de ovine, exportul de animale vii

Crescătorii de ovine ar putea primi un sprijin de maximum 42.000 de euro/beneficiar finanțat din fonduri europene, i-a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, pe reprezentanții oierilor cu care s-a întânit 20 noiembrie 2024, la sediul MADR.

Potrivit ministrului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a solicitat Comisiei Europene aprobarea finanțării din fonduri UE a unui sprijin pentru tineretul de reproducție (întreținerea tineretului ovin/caprin de înlocuire) în vârstă de 0-12 luni, în valoare de 60 euro/cap, al cărui cuantum maxim va fi de 42.000 euro/beneficiar.

Potrivit unui comunicat al MADR remis joi redacției AgroTV, la întâlnirea de lucru de ieri cu ministrul agriculturii, crescătorii de ovine au expus o serie de probleme cu care se confruntă la nivelul exploatațiilor de animale, printre care au fost menționate subvențiile acordate sectorului, sistemul actual de înregistrare în Registrul Genealogic, problemele pe care le întâmpină oierii în privința pășunatului animalelor, identificarea unor soluții pentru a crea un centru de selecție genomică la nivel național, condițiile pe care trebuie să le respecte din punct de vedere al inspecției muncii etc.

La rândul său, ministrul Florin Barbu a prezentat o serie de inițiative adresate sectorului creșterii ovinelor aflate în lucru în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Astfel, referitor la situația închirierii si concesionării pășunilor, ministrul a explicat că MADR a elaborat un proiect de act normativ de modificare a OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiștilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Prin intermediul acestuia, se urmărește reglementarea intervalelor de verificare de către primării a existenței animalelor care au asigurat încărcătura la ha, conform celor prevăzute în contractele de concesiune sau închiriere, clarificări privind efectivele de animale care pot fi declarate în contractele de închiriere/concesionare, implementarea unei proceduri de transmitere a datelor privind situația contractelor către DAJ-uri.

Tot în cadrul întâlnirii, s-au discutat și aspecte privind evoluția prețurilor de vânzare a animalelor vii, în special prețul unui kilogram de miel în viu pentru export. Au fost analizate relațiile comerciale dintre fermieri și traderii de animale, precum și implicațiile asupra costurilor fermierilor, ca urmare a necesității de îmbunătățire a condițiilor de bunăstare a animalelor pe timpul transportului. 

„În acest context, Ministrul Barbu a declarat ca MADR nu susține propunerea legislativa inițiată în Parlamentul României privind interzicerea pe parcursul anilor 2025 – 2026 a exportului de tineret bovin sub greutatea de 400 kg și a exportului de tineret ovin sub 40 kg”, se precizează în comunicatul citat.

Views: 11

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture