În contextul scăderii prețului cărnii de miel în ultima perioadă, afectat și de apariția focarelor de pesta micilor rumegătoare pe teritoriul țării, mai mulți reprezentanți ai oierilor au lansat ideea legiferării unui preț minim garantat pentru carnea de miel, care să protejeze oierii în perioadele în care această valoare coboară sub pragul rentabilității.
Totuși, ministrul agriculturii, Florin Barbu, susține că o astfel de măsură nu se impune și, mai mult decât atât, nu există nicio bază legală pentru implementarea ei.
”Dacă luăm o decizie împreună cu asociațiile de fermieri, și punem un preț minim garantat de 19 lei/kg și îl legiferăm, iar un fermier vrea să vândă cu 18 lei, intră în imposibilitatea de a valorifica. Nu știu dacă se poate din punct de vedere legal și nu știu dacă este bine să dăm un preț minim garantat.
Sectorul ovin a cunoscut o creștere foarte mare, a fost prețul și 22 de lei/kg, și 23 de lei/kg. Normal că nu poți să pui un preț fix, când eu fac un animal pe care îl finisez și are o calitate superioară, să îl vând cu 20 de lei, iar alt animal care nu are o calitate superioară să fie vândut tot cu 20 de lei, când prețul lui ar fi de 15 lei. Nu cred că se poate acest lucru.
Eu nu cred că sectorul ovin din România a fost foarte afectat. Prețurile au fost foarte bune, știm lucrul acesta. Acum au mai scăzut, în fiecare an au scăzut în această perioadă, pentru că nu există nici măcar cantitatea necesară. Eu zic că prețul se va regla”, a precizat ministrul Florin Barbu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV.
Șeful MADR le-a dat asigurări oierilor că focarele de pesta micilor rumegătoare vor dispărea, în scurt timp, de pe teritoriul României. Acesta susține că în următoarele cinci zile vor fi stinse și focarele din județul Timiș, astfel că România va putea deveni din nou liberă de pesta micilor rumegătoare. Mai multe detalii puteți găsi în interviul complet realizat de Ovidiu Ghinea cu ministrul agriculturii, Florin Barbu.