Numărul focarelor de pesta micilor rumegătoare a ajuns la 7 astăzi, singurul județ afectat direct de această boală rămânând Timiș. Potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, și județul Timiș ar fi putut fi astăzi liber de pestă, dacă crescătorii de acolo s-ar fi conformat măsurilor impuse de ANSVSA, stabilite prin regulamente europene.
”Am avut un număr de 67 de focare. Astăzi, mai avem 7 focare în Timiș. Din păcate, dacă înțelegeau și oamenii din Timiș că măsura pe care ANSVSA a dispus-o în baza unor regulamente europene, astăzi nu mai vorbeam de niciun focar. Mai urmau zile în care trebuia să aplicăm dezinfecțiile: prima imediat după ce se făcea eutanasia animalelor, a doua la 15 zile și a treia la 30 de zile. Suntem bolnavi de scenarii, putem să spunem orice, dar boala a existat, din păcate a făcut destul de mult rău, dar eu spun că ANSVSA, împreună cu celelalte instituții ale statului, a reacționat am reușit să stăpânim această boală”, a precizat Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Reprezentanții ANSVSA încă speră că oierii din Timiș se vor conforma, până la urmă, astfel încât boala să poată fi eradicată de pe tot teritoriul României, iar condițiile de export să revină la normal.
”Eu cred că, în final, și la Timiș se va lua decizia înțeleaptă. Oameni buni, boala este o boală gravă pentru animale, este o boală din lista A și așa spune cartea. Este mai mare riscul să stai cu animalele în așteptare decât să iei decizia se eutanasiezi întregul efectiv, ca să limitezi pericolul și să nu blochezi întreaga țară.
Din punct de vedere al ANSVSA, la Timiș trebuiau aceleași măsuri ca la Tulcea. Autoritățile nu trebuiau să cedeze la presiuni, care unele n-au fost tocmai în regulă. Subiectul respectiv, din păcate, a fost confiscat de alte interese. Într-adevăr, oamenii sunt alături de acel crescător și ar fi foarte interesant dacă cineva ar putea să acceseze și să vadă câți bani a strâns în cont pentru cele 110 oițe pe care vrea să le salveze și pentru care a blocat inclusiv județul Caraș Severin. Deci acolo avem un efectiv de 400 de oi care blochează două județe și o țară”, a mai subliniat Dănuț Păle, pentru AGRO TV.