Din păcate, lucrurile sunt clare: în 2023, suntem condamnați la prețuri mai mari sau o calitate mai slabă pentru produsele alimentare de bază, este de părere Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta.
Acesta a spus însă că este greu de precizat care va fi evoluția exactă a prețurilor la produselor alimentare de bază.
„Mi-este imposibil să știu pe tot anul, pentru că, din păcate, în ultimele luni, chiar în ultimii ani, evoluția a fost una foarte ciudată. Însă ce vă pot spune este că nu ne-am așteptat la majorări de prețuri pe sfârșitul anului și s-a întâmplat acest lucru: n-au fost majorări de preț, au fost chiar promoții, pentru că de sărbători lumea încearcă să vândă și, din păcate, consumul scăzând în România, a trebuit forțată piața. Anul acesta, în prima perioadă, vor fi majorările de preț la care ne așteptam cu toții: creșterile din a doua parte a anului trecut la materii prime, creșterile prețurilor la utilități, la combustibili, majorările de salariu și toate celelalte care vor intra în costuri. Deci în primul trimestru ne așteptăm la o creștere a prețurilor la produsele alimentare. (…) Există și reversul medaliei – păstrarea prețului sau creșterea insignifiantă a acestuia prin scăderea calității produsului. Pe piață, au anunțat foarte mulți că vor scădea calitatea ca să păstreze prețul. Recomandarea mea pentru consumatori este că e mai bine să plătească mai mult ca să mănânce mai sănătos decât plătească mai puțin ca să mănânce mai mult”, a declarat Sorin Minea în exclusivitate pentru AgroTV.
Întrebat cât de afectată va fi industria de prelucrare în perioada următoare, în condițiile în care țara noastră este exportator de materie primă și importator masiv de produse alimentare finite, președintele Romalimenta consideră că statutul de importator sau furnizor de produs finit al României este legat foarte mult de nivelul de înțelegere al guvernanților și de măsurile de sprijin pe care aceștia le vor lua pentru a le oferi producătorilor români condițiile necesare pentru a putea supraviețui pe piața intracomunitară.
„România este exportator de materie primă, dar povestea cu importator/furnizabil de produs finit e puțin forțată. La ora actuală, pe lapte, de exemplu, unde ni s-a spus că există un deficit, dacă vă uitați pe el, (în proporție de) 30% este vorba de produse lactate care nu se fabrică în România. La fel, fructe-legume nu se produc în România decât într-o anumită perioadă. Din păcate, avem un deficit cronic la carnea de porc din cauza pestei porcine africane. Astfel, în ultimul timp, și comerțul intracomunitar, exportul cu produse procesate românești este aproape imposibil de realizat și atunci, într-adevăr, a apărut un deficit de balanță și aici. În Europa s-au dat ajutoare, s-au dat granturi pentru industria alimentară pe toată perioada pandemiei și a războiului. În România, abia au început să se dea și, deocamdată, s-au dat pentru morărit și panificație, ceva pentru lapte și ceva pentru oleaginoase. Sper să se continue, dacă se poate, și cu carnea, care este cel mai afectat sector. Dar, sincer, trebuia să ne așteptăm: comerțul intracomunitar este liber; dacă noi nu suntem concurențiali pe piață în ceea ce privește prețul și calitatea, încet-încet vor veni alții peste noi. Dacă cei care ne guvernează nu înțeleg să dea aceleași ajutoare și același sprijin ca afară, noi vom fi cu prețurile mari, cei de afară cu prețuri mici, iar cumpărătorul va preferă totdeauna să cumpere, la o calitate echivalentă, produsul cel mai ieftin. Eu nu sunt dintre cei care cer ajutorul statului, dar de data aceasta statul trebuie să intervină pentru a fi în același tip de concurență cu cei din restul comunității europene”, a avertizat Sorin Minea.