Mâncarea, din ce în ce mai scumpă. Când se stabilizează prețurile alimentelor

Alimentele continuă să se scumpească și în 2023. Legumele, zahărul, uleiul, laptele, ouălele, carnea și pâinea au înregistrat scumpiri masive anul trecut. Specialiștii din industria alimentară spun, totuși, că anul acesta prețurile alimentelor se vor stabiliza.

Prețurile alimentelor în creștere. Scăderea consumului și a calității acestora

Analiștii de piață estimează creșteri de prețuri, o scădere a consumului și o scădere a calității produselor. Potrivit jurnaliștilor Antena 3, luna trecută, pentru un coş cu produsele de bază, un român scotea din buzunar 166 de lei. Acum, acelaşi coş a ajuns să coste 174 de lei, adică cu 8 lei mai scump. Cei mai mulți români nu își permit același coș de cumpărături pe care îl achiziționau înainte de scumpiri și se abțin de la a cumpără multe produse care au devenit inaccesibile chiar dacă le sunt necesare. De asemenea, costul ambalajelor s-a triplat, spun cei din industire.

Prin martie, se estimează o stabilizare a prețurilor

Creșterile de costuri cu salarii, utilități, carburanți ar putea aduce majorări de 10-12% în sectorul alimentar la începutul anului.

“Ne așteptăm că, la începutul anului viitor, să vedem creșteri de prețuri de 5 – 10 – 12%, în funcție de ramură și de firmă. Dar nu de 30%, nu de 100%, cum mai apar diverse zvonuri. Pentru anul acesta, vorbim de creșteri de aproximativ 20%, la carne avem undeva la 15%. Prin martie, estimăm o stabilizare a prețurilor”, declara la sfârșitul anului trecut, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, pentru Economedia.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole