În săptămâna agricolă care tocmai s-a încheiat, MADR vine cu clarificări în privința unui subiect arzător. De asemenea, ANSVSA vine cu vești bune pentru oieri, iar AFIR oferă o finanțare nerambursabilă de aproximativ 10 milioane euro/proiect pentru procesarea produselor agricole.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a hotărât să clarifice informațiile care au fost interpretate și transmise greșit de către mai multe publicații. MADR derulează, la ora actuală, două măsuri de ajutor pentru instalarea tinerilor fermieri: Submăsura 6.1 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’ din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 și Intervenția DR-30 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’ din cadrul Planului Strategic 2023-2027. Reprezentanții MADR menționează faptul că informația venită din partea mai multor publicații, conform căreia ‘’tinerii fermieri nu primesc finanțările promise’’ este eronată, deoarece pregătirile specifice pentru efectuarea plăților sunt în desfășurare. Fermierii vor depune cererile de plată în perioada următoare, termenele fiind de 30 de zile sau 6 luni, în funcție de situație.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face demersurile necesare pentru deschiderea de noi piețe pentru exportul de animale vii din România. Una dintre țările vizate pentru acest plan este Turcia, iar organizația autohtonă se află în stadiul de organizare al detaliilor logistice. Afacerile zootehnice selectate vor urma, ulterior, să trimită animalele în Turcia. În acest sens, controalele vor fi stricte, cu informații clare despre procesul de selecție al afacerilor implicate, conform declarațiilor vicepreședintelui ANSVSA, Ioan Oleleu.
Din seria investițiilor și planurilor de extindere face parte și finanțarea nerambursabilă oferită de AFIR, unde suma poate ajunge până la 10 milioane de euro/proiect, pentru procesarea produselor agricole. Ghidul Solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole este momentan dezbătut public de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, pentru a obține alte produse alimentare și produse transformate decât cele deja menționate în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene. Finanțarea se realizează prin măsura DR-23 din Planul Strategic 2023-2027. Câteva dintre tipurile de investiții care se pot finanța în acest mod sunt: fabricarea înghețatei, fabricarea produselor lactate sau fabricarea produselor din cacao.
Prognoza meteo
Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru perioada următoare dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 24.06.2024-30.06.2024. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) precizează că mediile valorilor termice vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru acest interval, în toate zonele țării. Pe de altă parte, cantitatea de precipitații va fi similară cu cea obișnuită pentru această perioadă în partea de est a României, dar deficitară în restul țării. Pentru a afla mai multe informații despre prognoza meteo, accesați: https://agro-tv.ro/prognoza-meteo-pe-4-saptamani-temperaturi-peste-cele-obisnuite-in-iunie/
Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:
https://agro-tv.ro/veste-excelenta-pentru-oierii-romani-direct-de-la-ansvsa/
https://agro-tv.ro/afir-finantare-nerambursabila-de-10-mil-euro-pe-proiect/
https://agro-tv.ro/vestea-care-i-a-speriat-pe-tinerii-fermieri-madr-face-precizari/