A mai rămas o lună până vor apărea roșiile românești pe tarabele din piețe. Așa cum ne-am obișnuit, primele roșii au un preț mai ridicat cu cele din sezon.
Legumicultorii estimează că pentru 1 kilogram de roșii, românii vor scoate din buzunar aproximativ 60 de lei, aproape dublu față de prețul la carnea de pui. Explicația fermierilor sunt costurile de investiție foarte mari.
,,Încălzim cu aeroterme pentru a usca aerul şi suplimenta căldura. Avem un sistem cu furtune, pentru a încălzi solul și rădăcina. Circulă apă caldă prin aceste furtune. Costurile sunt foarte mari cu încălzirea. Sare de cel puțin 10.000 de euro pe mia de metri pătraţi încălzirea cu tomatele”, spune Dragoș Cosmin, producător local, pentru observatornews.
În 2023, în plin sezon, legumicultorii au avut pierderi la producție fiind nevoiți să dea roșiile aproape gratis din cauza surplusului de pe piață, sub 50 de bani/kilogram. Astăzi legumicultorii stau cu teama că nu vor reuși nici măcar să își acopere investițiile: ,,În primul rând sămânța, turbă, mâna de lucru, oamenii cu care lucrezi. După care combustibilul pentru încălzire”, spune Răzvan Sâmpetru, producător local, pentru aceeași publicație.
În supermarketuri, prețul pentru 1 kilogram de roșii de import este 11 lei.