Românii, fie ei producători agricoli sau cumpărători, încep să fie din ce în ce mai nemulțumiți de starea în care se află piețele de la noi din țară.
Joi, în Piaţa Nicolina și Alexandru din Iași, a fost scandal mare. Producătorii agricoli și comercianții spun că le-a ajuns cuțitul la os. Oamenii sunt foarte nemulțumiți de condiții, de majorarea taxelor de la 30 la 35 de lei și, mai mult decât atât, acuză că au fost lăsaţi fără lumină în piaţă, fiind minţiţi că ar fi avut loc o defecţiune la curent. Ei însă susțin că directorul piețelor ar fi stins intenţionat lumina.
Acesta a venit să discute cu ei și cu greu a reușit să îi determine să vândă în continuare, făcând o promisiune verbală că încă nu se măresc taxele pentru închirierea tarabelor. Piețarii însă nu cred asta și nici cumpărătorii.
Daniela Samira spune că niciodată nu au fost taxe atât de mari și că 25 de lei pentru o tarabă pe zi ar fi un preț pe care l-ar putea suporta producătorul local. Vinde în piață de peste două decenii, dar niciodată nu a fost atât de greu.
Producători locali și toți cei care vând în piețele din Iași spun despre condițiile oferite că sunt foarte rele.
„Vânzările sunt foarte proaste, nu merg, asta în general. Deci o închis luminile aseară și au lăsat frîu liber la hoți să își facă treaba”, se plânge un producător venit cu marfă în Piaţa Nicolina și Alexandru.
„Cum să stau eu aici în întunericul ăsta? Cine îmi intră mie să îmi cumpere ceva? Dumneavoastră, dacă nu vedeți o roșie, corect, o cumpărați? Nu. Nu cumpărați. Toată lumea cumpără din față, aici numai intră nimeni. De asta nu mai există în spate”, se explică o femeie de la o altă tarabă.
„Eu am o săptămână de când fac 300 de lei la zi. Nu mai mult. Deci e blocaj pe toată marfa. Marfa se strică. Nu ai cum. Vii cu bani de acasă”, spune un alt producător.
„Ouăle sunt un leu cincizeci, branzica 25 (de lei kilogramul – n. red.), ca și anul trecut, ca și acum doi ani. Tot același preț. Și cumpărători ? Sunt mai puțini din cauza marketurilor”, se plâng producătorii, care mai de care.
Chiar și cumpărătorii recunosc că nu sunt condiții foarte bune în piețe și nu ar trebui mărite taxele.
„Noi ca să venim să cumpărăm din piețe, la ora asta de exemplu, ele sunt înghețate. Da, plătesc o taxă, dar să ofere un pic și condiții. (…) Stau oamenii săracii în frig, noi la fel circulăm prin frig. Nu mi se pare corect deloc”, spun, la rândul lor, cei veniți să-și facă cumpărăturile din piață.
Conducerea piețelor susține că totul pleacă de la „Ordonanța Trenuleț”, care îi obligă să modifice prețul de închiriere a unei tarabe, din cauza indicelui de inflație de 5,2 la sută.
„Înainte era 30 de lei (pe zi – n. red.) pe tarabă și aproape sigur va rămâne la 30. Ea ar trebui să fie 35 (de lei pe zi), dacă mărim cu indicele de inflație de anul 2024 și indicele de inflație pe 2023, că de atunci nu au mai fost actualizate taxele”, spune Vasile Tiron, directorul piețelor din Iași.
Piețarii speră să nu fie nevoiți să achite taxe mai mari pentru închirierea tarabelor, pentru că și așa vânzările sunt foarte scăzute în primele luni ale anului.
În Iași sunt șapte piețe, având aproape 250 de tarabe în total.