Peste jumătate dintre fermierii români au pierderi mai mari decât încasările, susține unul dintre membri consiliului director al Clubului Fermierilor Români (CFRO), Dan Hurduc. Potrivit acestuia, problemele fermierilor se vor acutiza și mai tare în a doua parte a acestui an, după ce mulți vor constata că recoltele nu vor fi suficient de mari pentru a acoperi investițiile pentru realizarea acestora.
”S-a ajuns la acest punct critic și am ajuns să vedem că este aproape imposibil ca fermierii, în exercițiul agricol următor, să poată să facă față prețurilor. Avem costurile de înființare a culturilor mult mai mari decât prețurile, deci automat, decidenții trebuie să se aștepte că problema va exploda în vară-toamnă mai tare. În România, eu estimez că 60-65% din fermieri au pasivele mai mari decât activele, deci au datorii mai mari decât activele. Dacă la momentul acesta ar închide, toți ar fi pe minus.
Această diferență de competitivitate, acest grad mare de îndatorare, face ca finanțatorii să fie foarte prudenți și face ca fermierii să devină și mai necompetitivi. Nu mai vorbim că în România și sud-estul Europei, costul banilor sunt mult mai mari decât în vestul Europei. Dacă fermierii din vest au dat foc la Europa, iar ei nu sunt atât de afectați precum românii, decidenții din România ar trebui să fie foarte atenți la agricultura României, pentru că nu poate să ducă decât într-o fundătură, iar când problema va exploda atât de tare, lucrurile nu mai pot fi reparate așa ușor”, a precizat Dan Hurduc, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Potrivit reprezentantului CFRO, guvernanții cunosc de ani de zile problemele din sectorul agricol, însă numeroasele adrese făcute de asociațiile de fermieri pe parcursul timpului nu au fost luate în seamă.
”Chiar dacă protestele s-au oprit un pic, la nivel de discuții noi, Clubul Fermierilor Români, venim cu note de fundamentare către cancelaria prim-ministrului și către Guvern de 2-3 ani de zile și nimeni nu ne bagă în seamă. Acum vedem că tot ceea ce am prevăzut în aceste note făcute de către specialiștii noștri este foarte actual. Deci am avut problemele pe masă, le-am știut, dar în vechiul stil românesc am zis lasă, că oricum se rezolvă de la sine, că fermierii sunt niște latifundiari. Nu, fermierii au un grad foarte mare de îndatorare și au făcut o agricultură pe credite. Nu poți să te dezvolți și să obții producții ridicate fără capitalizare”, a mai subliniat Dan Hurduc, în direct la AGRO TV.