Ferma românească pe care o invidiază europenii! Producție medie de lapte: 47,5 litri/cap de vacă

Chiar dacă agricultura din România nu se află în cea mai bună stare, există și ferme unde performanța este literă de lege, iar rezultatele obținute vorbesc de la sine. Un astfel de exemplu este la ferma Panifcom din județul Iași, care deține unele dintre cele mai valoroase bovine de lapte nu doar din România, ci din toată Europa.

Producția medie de lapte de la Panifcom este de 47,5 litri de lapte/zi, existând și exemplare care ating producții de 85-90 litri/zi.

”Producția medie este undeva în jur de 47,5 litri de lapte în momentul acesta. O producție pe 305 zile lactație standard de 14.400 litri/lactație. Avem vaci foarte performante care produc 85-90 de litri de lapte/zi, vaci care ajung la 100.000 de litri/viață productivă în 4-5 lactații, avem animale care au depășit 100.000 de litri în 6 lactații și încă le avem în fermă”, a precizat ing. Lucian Chelariu, șeful fermei Panifcom, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.

Una dintre cele 2.000 de bovine din ferma Panifcom se clasează între cele mai bune 10 vaci de lapte din Europa, conform indicelui Net Merit, care clasifică animalele printr-o formulă care ține cont de o combinație de trăsături importante din punct de vedere genetic și economic.

”Într-un top al celor mai bune femele din Europa, avem o vițică care a depășit valoarea de 1.200 Net Merit, indexul productiv care aduce plus valoare în fermă, iar în acest clasament european s-ar clasa undeva pe locul 8. Mai avem și alte animale care au depășit 1.000 de puncte Net Merit și foarte multe animale la 800-900 Net Merit”, a mai precizat Lucian Chelariu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole