Pesta micilor rumegătoare se extinde! Instrucțiuni de la ANSVSA pentru fermieri și propritarii de animale

ovine oieri animale, crescătorii de ovine ANSVSA, exportul de ovine, pesta micilor rumegătoare ciobani

Pesta micilor rumegătoare (PMR) începe să se extindă din ce în ce mai mult pe teritoriul țării noastre.

Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în data de 09.08.2024, în România evoluează 56 de focare (8 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A, 33 exploatații non-profesionale și o stână) de pesta micilor rumegătoare, cu un total de 232.283 animale afectate, după cum urmează:

în județul Tulcea sunt 48 focare în 10 localități din care: 7 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A și 27 exploatații non-profesionale cu un total de 212.813 animale afectate;

în județul Constanța sunt 6 focare în 4 localități în exploatații non-profesionale cu un total de 6.381 animale afectate;

în județul Timiș un singur focar într-o exploatație comercială cu un total de 12.500 animale afectate;

în județul Ialomița un singur focar într-o stână cu un total de 589 animale afectate.

În acest context, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de autortatea sanitar-veterinară prin intermediul direcțiilor județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine, precum și la sprijinul cetățenilor, să aplice măsurile de biosecuritate, să anunțe imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale și să respecte toate măsurile dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării.

„Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene”.

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture