După depistarea primului focar de pesta rumegătoarelor mici din România, sectorul oieritului a intrat într-o situație de incertitudine, iar mulți fermieri sunt îngrijorați de posibilitatea apariției acestei boli și în ferma lor. În acest sens, ANSVSA vine cu câteva sfaturi, atât în ceea ce privește măsurile de protecție împotriva bolii, cât și primele semne prin care putem recunoaște o astfel de infecție.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV, vicepreședintele ANSVSA a făcut următoarele precizări despre semnele prin care putem recunoaște pesta rumegătoarelor mici.
”Crescătorii care își cunosc foarte bine efectivele observă foarte repede că animalele sunt abătute, prezintă o tuse seacă, febră, în jurul gurii apare o inflamație, scurgeri nazale abundente, iar animalele slăbesc extraordinar de repede. Sunt niște semne ușor de sesizat, dar important este să ia legătura foarte repede cu medicul veterinar”, a explicat Dănuț Păle.
Reprezentantul ANSVSA a făcut un apel către toți deținătorii de exploatații de ovine să respecte măsurile de biosecuritate în ferme și să realizeze corespunzător dezinfecția tuturor persoanelor și autovehiculelor care intră în fermă.
”Fac un apel și îi rog pe fermieri să înțeleagă că două lucruri sunt extrem de importante: controlul circulației animalelor și aceste măsuri de biosecuritate, adică dezinfecția. Atât la intrarea în fermă, la camioane, să fie făcută riguros. Din păcate, constatăm că aceste lucruri nu sunt respectate, pentru că plecăm de la ideea că nouă nu ni se poate întâmpla, dar iată că așteaptă greșeala. Sunt lucruri elementare, dar care pot face diferența”, a mai precizat vicepreședintele ANSVSA, Dăunț Păle.