Pesta micilor rumegătoare a băgat groaza în crescătorii de animale

Crescătorii de animale încep să-și facă griji din ce în ce mai mai mari în legătură cu pesta micilor rumegătoare.

În Dâmbovița, de pildă, deși nu a fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire, crescătorii de animale au început să ia măsuri pentru a evita extinderea bolii din alte zone către fermele lor. Astfel, în această perioadă, proprietarii de animale evită să cumpere și să aducă în propriile ferme ovine sau caprine din alte ferme și spun că încearcă pe cât posibil să rămână izolați de zonele în care această boală face mari probleme.

„Ne este teamă! Vă dați seama că dacă se depistează un focar la noi, trebuie să distrugem întreg efectivul. Am muncit atâta și, pac!, într-o zi vezi că s-a distrus totul. Sperăm să nu fie probleme și să nu apară (boala – n.r.) pe nicăieri prin zona noastră”, spine Vasile Moldoveanu, crescător de animale.

„Am crezut că o să fie un caz izolat, însă se pare că se extinde de la o zi la alta. Acum am început să ne facem și noi griji. Suntem într-o zonă izolată și sperăm că aici, la stână, boala să nu apară. Chiar nu avem de unde să luăm această boală, aici. Suntem doar noi și animalele noastre, nu ar avea de unde să patrundă, dar nu se știe niciodată”, spune un alt crescător de animale, Ion Floroiu.

Totodată, sunt și crescători de animale care nu cred că această boala există și spun că prin această campanie se vrea distrugerea fermelor, așa cum s-a întamplat în anii trecuți cu gripa aviară la păsări sau pesta porcină la suine.

„Sincer să fiu, eu nu prea cred că ar exista această boală la noi și să se extindă atât de repede. Mi-e teamă să nu fie cum a fost și cu gripa aviară și să ne ditrugă efectivele. Noi nu mai aducem din alte zone, nu vindem, nu cumpărăm. De unde ar putea să apară boala la noi?”, e de părere Mihnea Solomon, crescător de animale.

- Publicitate -

Este binecunoscut faptul că această pesta micilor rumegătoare nu se transmite de la animal la om, ci doar între animale, iar carnea provenită de la animalele infectate poate fi consumată fără niciun risc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole