Colegiul Medicilor Veterinari acuză Consiliul Concurenței de jocuri în favoarea multinaționalelor care vând produse veterinare

Colegiul Medicilor Veterinari susține că solicitarea Consiliului Concurenţei privind modificarea legislaţiei privind înfiinţarea cabinetelor medicale veterinare ar putea avea legătură cu lobby-ul pe care multinaţionalele care vând produse veterinare îl fac în acest sens pe lângă reprezentanţii instituţiilor statului, informează AGERPRES.

„Colegiul Medicilor Veterinari este consternat şi dezaprobă solicitarea Consiliului Concurenţei, apărută în spaţiul public în data de 25 august 2021, de modificare a legislaţiei privind înfiinţarea cabinetelor medicale veterinare, în sensul eliminării cerinţei ca un medic veterinar să fie asociat în firma care deţine unitatea medical-veterinară”, se arată într-un comunicat al organizației.

Medicii veterinari sugerează că propunerea are la bază un lobby făcut de companiile de produse veterinare.

„Faptul că această solicitare are la bază un «studiu preliminar», care nu ţine cont de evaluările Comisiei Europene şi de hotărârile date de CJUE şi nu este aprobat prin decizia plenului, aşa cum prevede Legea concurenţei nr. 21/1996, ne determină să avem suspiciuni şi să ne întrebăm dacă nu cumva atât studiul, cât şi propunerea au legătură cu lobby-ul pe care l-au făcut pe lângă unii reprezentanţi ai instituţiilor statului, fondurile de investiţii şi companiile deţinute de acestea, companii multinaţionale care produc, importă, distribuie en-gros şi en-detail produse veterinare, interesate să intre pe piaţa serviciilor medical-veterinare din România, lobby pe care acestea l-au recunoscut şi asumat în declaraţiile din presa scrisă”, se precizează în comunicat.

Medicii veterinari subliniază că întrebarea lor este cu atât mai justificată cu cât studiul respectiv a fost aprobat printr-un ordin care prevedea efectuarea verificărilor doar în ceea ce priveşte piaţa serviciilor medicale umane şi a celor de contabilitate, dar nu şi piața serviciilor medical-veterinare, acestea din urmă fiind incluse în acest studiu fără să existe o bază legală.

„Este important de remarcat şi faptul că, deşi legislaţia actuală prevede că, medicul veterinar care deţine o parte din capitalul unei entităţi care înfiinţează un cabinet veterinar trebuie să aibă şi calitatea de reprezentant legal, doar în relaţia cu Colegiul Medicilor Veterinari, fapt care se justifică prin aceea că doar medicul veterinar cunoaşte procedurile medical-veterinare şi legislaţia în domeniu şi este deci firesc ca el să fie interlocutorul forului profesional, Consiliul Concurenţei solicită modificarea legislaţiei, omiţând în mod voit,atât în cadrul informării de presă, cât şi în studiul preliminar, să facă aceste precizări deosebit de importante şi concluzionând, în mod vădit neîntemeiat, că acestă cerinţă reprezintă o «barieră» pe piaţa serviciilor medical-veterinare”, mai spun medicii veterinari.

Aceștia arată că „studiul preliminar” invocat de Consiliul Concurenţei nu prezintă niciun argument care să demonstreze efectele anticoncurenţiale ale cerinţei a cărei modificare o solicită.

Colegiul Medicilor Veterinari va transmite punctul de vedere instituţiei de concurenţă, cu speranţa că inspectorii Consiliului Concurenței vor renunţa la solicitare.

După cum a scris și Agro TV, Consiliul Concurenţei a anunţat, săptămâna trecută, că solicită modificarea legislaţiei privind înfiinţarea cabinetelor medicale veterinare şi a firmelor de contabilitate, în condiţiile în care aceasta este mai restrictivă decât cea necesară pentru desfăşurarea activităţii cabinetelor medicale umane, constituind bariere care afectează concurenţa.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole