Consiliul Concurenței cere ca investitorii să își poată deschide cabinete veterinare și dacă nu au studii de specialitate

Consiliul Concurenţei solicită modificarea legislaţiei, astfel încât cabinetele medicale veterinare, dar și firmele care oferă servicii de contabilitate șă să poată fi înființate și de investitori ce nu au calificări în domeniile respective, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Un studiu al Consiliului Concurenței arată că că legislația în vigoare restricționează înființarea și funcționarea acestor firme, dar legea nu este la fel de restrictivă și în privința cabinetelor medicale umane.

Astfel, prevederile legale care obligă companiile din domeniul serviciilor medicale veterinare și cel al contabilității să fie deţinute şi/sau administrate de profesionişti în domeniu constituie bariere care afectează concurența, se mai arată în comunicat.

La ora actuală, un cabinet medical cu personalitate juridică poate funcţiona dacă administratorul sau cel puţin o treime din numărul membrilor consiliului de administraţie sunt medici.

În acelaşi timp, un cabinet medical veterinar poate funcţiona doar dacă printre asociaţi se regăseşte cel puţin un medic veterinar care trebuie să fie şi reprezentantul legal al firmei.

La fel, pentru ca o societate comercială de contabilitate/expertiză contabilă să poată funcţiona trebuie ca majoritatea acţiunilor sau a părţilor sale sociale să fie deţinute de contabili/experţi contabili, iar structura de administrare să fie aleasă în majoritate dintre aceştia.

Practic, legislaţia nu permite persoanelor care nu deţin calificare în domeniul medicinei veterinare sau contabilităţii, dar care deţin capital investiţional, să înfiinţeze firme pe această piaţă, susţin reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

„Dacă în cazul serviciilor medicale umane, protecţia sănătăţii publice este adecvat asigurată doar prin impunerea unor cerinţe care vizează conducerea firmei, fără a impune vreo cerinţă cu privire la deţinerea capitalului, nu se justifică impunerea unor criterii mai restrictive pentru serviciile medicale veterinare şi pentru cele de contabilitate. În acest fel, se reduce concurenţa prin limitarea accesului operatorilor economici pe pieţele respective”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Având în vedere această situație, autoritatea de concurenţă solicită modificarea legislaţiei privind înfiinţarea şi funcţionarea companiilor din domeniul serviciilor medicale veterinare și cel al contabilității, astfel încât condiţiile să fie cel puţin similare cu prevederile din domeniul sănătăţii umane.

„O astfel de modificare ar putea conduce la întărirea concurenţei şi la accesul mai multor furnizori de servicii pe piaţă. Asigurarea unor condiţii pentru stimularea concurenţei ar putea conduce la înregistrarea de eficienţă şi la creşterea calităţii serviciilor, contribuind la promovarea intereselor clienţilor”, mai susţin reprezentanţii Consiliului Concurenței.

Atât profesia de contabil, cât şi cea de medic fac parte din categoria profesiilor liberale, iar Comisia Europeană încurajează eliminarea reglementărilor care restricţionează în mod vădit şi nenecesar concurenţa şi care sunt disproporţionate în raport cu scopul urmărit (printre acestea regăsindu-se şi cerinţele care privesc deţinerea unei părţi din capitalul social), şi anume asigurarea unui nivel cât mai ridicat de calitate al serviciilor oferite la preţuri competitive, accesibile unui segment cât mai ridicat din populaţie/clienţi.

Totodată, studiile efectuate la nivel european au arătat că pieţele pe care nu există reglementări privind controlul intrării sunt mai dinamice, furnizează mai multă inovaţie şi se concentrează direct pe nevoile consumatorilor în ceea ce priveşte accesul şi serviciile oferite.

Varianta preliminară a studiului poate fi consultată pe pagina web a instituţiei timp de 30 de zile.

Consiliul Concurenţei precizează că observaţiile pot fi transmise în acest interval de timp, prin e-mail, la adresa dammc@consiliulconcurentei.ro. Observaţiile vor fi trimise şi în forma neconfidenţială, având în vedere că acestea vor fi publicate odată cu varianta finală a studiului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole