27 octombrie 2021 - 11:22

Prioritățile Comisiei de Agricultură – legea arendei și legea mirosurilor, în vizorul lui Chesnoiu

Odată cu intrarea în noul an, fermierii așteaptă de la parlamentarii proaspăt aleși mai multă implicare în soluționarea problemelor cu care se confruntă sectorul agricol. Sunt numeroase legi pe care agricultorii vor să le vadă adoptate și implementate, dar și unele care trebuie corectate. Într-un interviu acordat în emisiunea Viața Satului, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, a vorbit despre prioritățile din perioada imediat următoare. Pe lista acestuia se află, în primul rând, legea arendei și legea mirosurilor.

”Prioritățile în prima fază sunt cele care vizează legea arendei, mai exact este un articol de amendare a Codului Civil care vizează anumite reglementări care să facă posibile anumite schimburi între fermieri. Contractele de sub-arendare nu era permite până în momentul de față și inițiativa asta vizează – posibilitatea ca fermierii, în condițiile în care unul are un contract de arendă într-o solă mai mare pe care o lucrează un alt fermier pe baza unui contract de arendă, să poată face aceste schimburi între ei. Asta este în prima fază”, a precizat Chesnoiu.

Fostul șef AFIR a mai subliniat că există numeroase plângeri din partea fermierilor, atât cu privire la legea mirosurilor, cât și unele acte normative emise de Guvern, iar Comisia de Agricultură le va analiza atent, pentru a aduce modificările necesare.

”Evident, trebuie să ne aplecăm un pic asupra legii mirosurilor, pentru că ea a fost trecută prin Comisia de Mediu și n-a venit cu raport în Comisia de Agricultură, și atunci trebuie să vedem cum putem să îmbunătățim acest act normativ, pentru că fermierii au ridicat această problemă și este un care este de interes.

Sunt și alte proiecte de acte normative, vin proiectele de lege de aprobare a unor Ordonanțe date de Guvern și trebuie să ne aplecăm puțin asupra lor, pentru că sunt aspecte care au fost reclamate sau susținute de fermieri și trebuie îmbunătățite”, a mai declarat Chesnoiu pentru postul public de televiziune.