Fluctuații mari pe piața cerealelor la început de an. După o perioadă bună în care prețurile au crescut continuu, în ultimele zile, s-au înregistrat scăderi ușoare. Fermierii români, însă, au avut suficient timp la dispoziție să-și vândă recolta la prețuri excelente și să-și mai diminueze astfel din pierderile suferite din cauza secetei. Într-un interviu acordat RFI România, Cezar Gheorghe, consultantul Clubului Fermierilor Români pentru comerțul cu cereale, a prezentat o analiză a pieței cerealelor la început de an, dar și perspectivele pentru viitorul apropiat.
”Trebuie să luăm în calcul primul factor care a influențat piața în 2020 – seceta. Ucraina a suferit și ea din cauza secetei și a instituit nu neapărat o limită la export, dar nu mai mult de 17 milioane de tone. Aceasta este exprimarea unui memorandum semnat între guvernul ucrainean și exportatori, deci ei nu vor exporta mai mult de 17 milioane de tone de grâu. Ba mai mult, au instituit o limită de 24 milioane tone și la porumb. Argentina, care în mod normal avea o recoltă în jur de 21 milioane tone, astăzi, tot din cauza secetei, au o recoltă de maxim 17 milioane tone.
Dacă ne uităm la România în contextul anului 2020, am avut un nivel foarte mic de export de grâu față de anii trecuți. De la 1 ianuarie 2020 până la 31 decembrie 2020, România a exportat maxim 4,2 milioane de tone de grâu, aceasta fiind și recoltă care vine din 2019. În momentul acesta, România stă foarte bine ca și potențial jucător în zonă. Noi am însămânțat în toamnă un cumul de 2,17 milioane de hectare, ceea ce ne conduce spre o recoltă de grâu de peste 10 milioane de tone în vara următoare. Culturile arată foarte bine, iar potențialul nostru se anunță deja unul foarte bun și profitabil pentru fermieri”, a explicat consultantul Cezar Gheorghe.
Specialistul spune că, deși se pare că vremea de anul acesta este de partea fermierilor și producțiile vor fi mult mai mari, cererea de consum la nivel mondial va fi mare în continuare, în contextul în care China cumpără cantități imense. De altfel, chinezii dețin la ora aceasta aproximativ jumătate din rezerva mondială de grâu, 156-160 milioane de tone.
”Rusia, pentru anul ce vine, nu are o perspectivă prea fericită în acest moment, pentru că ei vin după o secetă care a diminuat producția la 75 de milioane. (…) Pe măsură ce vom ieși din iarnă, lucrurile se vor echilibra. Vom vedea primele prognoze privind Uniunea Europeană, care deja are o prognoză mai mare cu 2 milioane de tone față de producția estimată a anului trecut. Statele Unite au o problemă în câmpiile de sud și își vor reduce potențialul la grâu. Lucrurile acestea fac ca fermierii români să aibă un start de an foarte bun. Prețurile pentru recolta nouă, cu destinație Portul Constanța, ajung zilele acestea, chiar dacă este piața calmă, în jurul valorii de 900 lei/tonă”, a mai precizat Cezar Gheorghe.
Potrivit consultantului, la acest moment, cererea este constantă și în creștere, deci fermierii români au toate motivele să fie încrezători în perspectivele noului an agricol.
”În acest moment vedem anul 2021 cu o cerere constantă și în creștere datorită faptului că intervine consumul pentru uzul zootehniei. (…) Fermierii români trebuie să-și înțeleagă rolul și locul. Avem locul 4 la suprafața de grâu în UE și locul 4 la suprafața de rapiță în UE. Fermierii trebuie să își determine ei locul și rolul, nu să stea la îndemâna altora, pentru că aceasta este esența într-o țară ca România”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.