Prețurile cerealelor au degenerat în acest an, pe fondul vremii nevaforabile care și-a pus amprenta nu doar în România, ci în întreaga lume. Marii producători de grâu, porumb sau floarea soarelui din întreaga lume au înregistrat deficite la producțiile din acest an, ceea ce a duc la creșterea prețurilor. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, consultantul Clubului Fermierilor Români pentru comerțul cu cereale, a prezentat o analiză a prețurilor cerealelor din Portul Constanța.
”În Portul Constanța, undeva la 10 august, grâul de panificație cota undeva la 170 euro, iar astăzi se plătește undeva la 205 euro/tonă. E o diferență foarte mare, iar lucrurile nu rămân așa. Întotdeauna cresc prețurile iarna.
La porumb, plecă de la un context de piață în care România a pierdut circa 4 milioane de tone din producția estimată de 14,5 milioane de tone. Ucraina, care era un rezervor tradițional de porumb, a pierdut 8 milioane de tone. În Statele Unite, ultimul raport coboară producția cu aproximativ 6 milioane de tone și au mai găsit o lispă în stocuri de 6 milioane de tone, ceea ce este extrem de mult. În Portul Constanța, prețul porumbului la 10 august era 164 euro, iar astăzi este de 190 euro. (…) China a scos de la rezerva de stat 54,6 milioane de tone vechi de 5 ani și le-au direcționat către producția de bioetanol. Se așteptau la o recoltă de 288 milioane de tone, dar i-a lovit trei taifunuri consecutive, iar producția lor rămâne la 265 milioane de tone. Trebuiau să importe doar 7 milioane, dar acum vor fi nevoiți să importe 23-24 milioane de tone. De aici vine marea presiune.
La floarea soarelui, lucrurile au degenerat. Dacă vorbim de un preț de 345 dolari în luna iulie a acestui an, astăzi, floarea soarelui în Portul Constanța se plătește cu 570 dolari/tonă. Diferența este enormă. (…) România avea o estimare de recoltă de 2,8 – 2,9 milioane de tone, dar după episodul de secetă, producția s-a redus undeva la maxim 2,2 milioane de tone”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.