Preț RECORD la porumb, chiar în perioada de recoltare!

Ce sezon! Acest an a fost de la început unul atipic, pandemia a bulversat mersul multor lucruri iar în agricultură seceta a lovit și ea puternic, producția de porumb din aces an fiind una semnificativ redusă față de sezoanele precedente. Pentru cei care totuși au avut ce să recolteze, au venit și vești bune: prețul porumbului a ajuns la un record pentru ultimii ani, săptămâna trecută având cotații de (peste) 900 RON/t în regim CPT Constanța (livrat la Constanța)!

Ce este și mai interesant este faptul că acest preț mare vine chiar în perioada de recoltare, la fel cum a fost și în cazul florii soarelui în acest sezon. Știm că acest lucru este atipic, de regulă, aceasta este perioada cu prețul cel mai mic, dar iată că contextul internațional, flancat de seceta din regiune, a dus la această situație. Și ca să evidențiem cât de mult diferă evoluția prețului la recoltare în acest sezon față de precedentele, prezentăm aici un grafic cu o comparație multi-sezon (pentru ultimele 3 sezoane):

Cu albastru vedeți evoluția din acest sezon, iar cu gri și verde evoluția de acum 1 an, respectiv 2 ani…

Binențeles, această situație este favorabilă fermierilor (care au reușit să obțină producții rezonabile), în special celor care au dificultăți cu înmagazinarea recoltei sau care, din diverse motive aleg să vândă la recoltare- relatează AgroGo

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole