Ministrul Florin Barbu le-a vorbit luni fermierilor despre banii care vor ajunge în agricultură în perioada următoare prin diferite scheme de ajutor de stat și a dat asigurări că aceștia nu vor mai fi investiți haotic, ci acolo unde există deficit în balanța comercială.
Unul dintre sectoarele care vor beneficia de o atenție specială din partea ministrului este cel zootehnic, unde, pe lângă binecunoscutul său pariu referitor la salvarea sectorului porcin, vor fi lansate noi scheme de sprijin pentru crescătorii de vaci.
„În continuare, proiectele pe care Ministerul Agriculturii le va derula și vor fi lansate pe scheme de ajutor de stat sunt următoarele. În sectorul de porc, vorbim de reproducție și creștere. Va fi lansat un program pentru 2025 și 2026 cu un sprijin de peste 80% și 20% contribuție. Vorbim aici de 2,8 miliarde de lei. Targetul prin aceste programe este realizarea de 2,8 milioane de purcei. În continuare, pentru că sectorul avicol din România excelează în Uniunea Europeană, pentru anul 2025 și 2026 voi aloca o sumă de un miliard de lei pentru realizarea de ferme în sectorul avicol. România nu are necesarul de vacă de lapte, de aceea vom lansa și construcția de ferme de vacă de lapte pentru 50.000 de juninci, iar în sectorul de vacă de carne de 100.000 de juninci. Vorbim de investiții în ferme cu schemă de ajutor de stat”, a promis ministrul Florin Barbu în cadrul conferinței organizate luni de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cu ocazia aniversării a cinci ani de activitate.
Potrivit ministrului agriculturii, în următorii patru ani, sumele alocate din Programul Național Strategic (PNS) și de la bugetul de stat pentru sectoarele vegetal, zootehnic și procesare se ridică la 10 miliarde de euro.
„Complementar, cunoașteți foarte bine, toate aceste sume ce vin din Programul Național Strategic, ce vin din bugetul național pentru următorii patru ani, am declarat-o public, ne-am asumat-o în Parlamentul României atunci când am adus programul de guvernare pe agricultură, suma totală în următorii 4 ani este de 10 miliarde de euro, pentru că toate cele trei paliere – vegetal, zootehnie și procesarea – trebuie să meargă în comun. Degeaba deschidem fabrici de procesare dacă nu avem materie primă. Degeaba deschidem zootehnie dacă nu avem materia primă din vegetal. De aceea, în continuare, Ministerul Agriculturii are o politică corectă, bazată numai pe investiții”, a mai spus Florin Barbu.
7 răspunsuri
Asta tot anunță lapte și miere și nu sunt banui după ce plimba oamenii pe drumuri pentru hartii
Așa cum nu iau nici eu subvenție nimica după trei capur de bovine minciuna aicea in loc sa te ajute stătu ți-ar lua și ce ai
Sa facă și centre de colectare iar laptele sa fie plătit cu un preț corect față de fermier
Cu 1,4 roni pe litru la Vatra Dornei faceți și dumneavoastră performanță 🙏🙏
1,4 roni pe litru e bătaie de joc 😱
E o vorbă: „deșteptu’juruiește și prostu’trage nădejde”….noi, tot nădăjduim….
Ce frumos sună toate promisiunile domnilor de la Ministerul Agriculturii ,păcat că nu se concretizează. Când subventiile de la noi vor fi la fel cu cele din alte state UE?