Săptămâna Agricolă – O nouă finanțare pentru tractoare, vești despre măsura DR-30 și un ajutor de 2,5 miliarde de euro în perioada 4-10 martie 2024

Principalele subiecte ale săptămânii care tocmai s-a încheiat sunt: aprobarea proiectului de Ordonanță de urgență a schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus, împreună cu componentele sale; programul ,,Rabla pentru tractoare’’; dar și vești despre măsura DR-30 (Instalarea Tinerilor Fermieri).

Guvernul a aprobat proiectul de Ordonanță de urgență a schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus, împreună cu componentele sale: IMM ROMÂNIA PLUS, AGRO PLUS, IMM PROD PLUS, CONSTRUCT PLUS, INNOVATION PLUS ȘI RURAL PLUS. Proiectul legislativ are în vedere facilitarea accesului la lichidități pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și a firmelor mici cu capitalizare de piață medie și a companiilor care au fost afectate de contextul geopolitic tensionat de la graniță. Totodată, demersul legislativ urmărește încurajarea și stimularea afacerilor mici și mijlocii, a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și a UAT-urilor care au proiecte de investiții în domeniul construcțiilor. Bugetul este de aproximativ 2,5 miliarde de euro, iar ajutorul este acordat sub formă de granturi și garanție pentru credite, conform declarației premierului Marcel Ciolacu în cadrul unei ședinte de guvern.

Un alt subiect important al săptămânii este noul program ,,Rabla pentru tractoare’’. Acest demers, recent implementat, oferă fermierilor posibilitatea de a beneficia de o finanțare de maximum 30.000 euro. Principalul scop este înnoirea parcului de tractoare și mașini agricole autopropulsate. Data lansării programului și criteriile pentru finanțare încă nu au fost anunțate, dar bugetul alocat programului pentru anul 2024 este de 500 de milioane de lei (100 de milioane de euro).

Tot săptămâna trecută s-au aflat noi informații despre măsura DR-30. AFIR a anunțat pe cei care și-au depus proiectele pentru măsura DR-30 (Instalarea Tinerilor Fermieri) că mai au de așteptat, din cauza participării numeroase. Competiția este acerbă, iar cei interesați așteaptă cu nerăbdare vești. Așteptarea mai poate dura chiar și câteva luni. În acest sens, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) încă mai lucrează la finalizarea rapoartelor de selecție. Instituția a publicat, până acum, doar rapoartele pentru prima etapă. Consultantul Andra Popescu a declarat pentru AGRO TV, în cadrul emisiunii ,,Agricultura la Raport’’, faptul că doar pe zona națională sunt 3.761 de proiecte care așteaptă să fie analizate de către specialiști.

Meteo

Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 11-18.03.2024. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul țării. Cantitățile de precipitații estimate vor fi excedentare în toată România, conform ANM. Pentru mai multe detalii, puteți accesa link-ul https://agro-tv.ro/prognoza-meteo-pe-4-saptamani-vesti-bune-pt-fermieri/, pentru a afla prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni.

Pentru mai multe detalii referitoare la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:

https://agro-tv.ro/ajutor-de-stat-prin-agro-plus-si-rural-plus-25-mld-euro/
https://agro-tv.ro/finantare-de-30-000-euro-pentru-fermierii-care-vor-sa-si-cumpere-tractor-nou/
https://agro-tv.ro/instalarea-tinerilor-fermieri-ce-se-intampla-cu-rapoartele-de-selectie-de-la-afir/

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole