O bună parte din fermierii români sunt foc și pară pe Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, acuzând faptul că, dimpotrivă, acesta este responsabil pentru diminuarea cantității de precipitații în anumite zone ale țării, și așa văduvite de secetă.
Lipsa de reacție a autorităților pe această temă i-a determinat pe fermieri să organizeze luni, 15 aprilie, o serie de proteste spontane în zonele punctelor de lansare a rachetelor din județele Prahova, Vrancea, Iași și Vaslui, în care reclamatele efecte negative ale sistemului antigrindină par să fie cele mai puternice.
„Ne-am adunat aici întrucât, începând cu 15 aprilie, începe așa-zisul sezon al rachetelor antigrindină, iar noi, fermierii din Prahova suntem extrem de nemulțumiți de activitatea acestui sistem și cu ocazia asta vrem să tragem un semnal de alarmă să-l oprească definitiv”, a declarat Adrian Mocanu, unul dintre fermierii prahoveni ieșiți la protest.
Acesta susține că Legea nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă (actualizată în 2024) care reglementează funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a primit avize negative de la două comisii (cea de mediu și cea organizare a teritoriului). Mai mult, spune Adrian Mocanu, avize negative s-au primit și din partea Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene, precum și de la Organizația Mondială a Meteorologiei, „în care șe spune clar că nu sunt recomandate intervențiile în atmosferă”.
„Ne ia ploaia”
Fermierul se plânge că județul Prahova stă rău în ceea ce privește regimul pluviometric, iar rachetele trase haotic prin sistemul antigrindină nu fac decât să înrăutățească situația.
„Peste două zile se prevăd niște ploi care vor veni din parte de nord și care vor trece pe deasupra sistemului antigrindină și tare mi-e că se va întâmpla, ca de multe ori în anii trecuți, să se tragă (cu rachete antigrindină – n.r.) și să ne ia ploaia”, mai spune Adrian Mocanu.
Fermierii pun la îndoială eficiența sistemului antigrindină, acuzând că la mijloc nu sunt decât niște interese financiare.
„Anul trecut Sistemul (Național) Antigrindină cheltuit 51 de milioane de euro nu știm pe ce, întrucât n-am găsit niciun studiu internațional care să demonstreze eficiența acestui sistem. Practic între însămânțarea unor ioni cu iodură de argint și grindină nu se poate face nicio legătură. Bănuim că sunt interese financiare, fiind o singură firmă care este acreditată să facă aceste intervenții în agricultură. Sumele sunt extreme de mari, de aceea și presiunea asupra noastră se simte: am fost contactați din fel de fel de surse să ne vedem de treabă. Ca idee, dmnul Căunei (directorul Autorităţii Naţionale pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii – n.r.) zice că rachetele antigrindină costă 800 de euro. Eu am o ofertă de la Întreprinderea Mecanică în care prețul este undeva la 2.200 de euro și cred că aceste este prețul care se plătește real. Mai mult decât atât, bulgarii făceau trageri cu rachete importate din Uniunea Sovietică. Acum și le produc singuri la prețul de 200 de euro bucata, cea mică, și 400 de euro, cea mare. De ce nu cumpărăm de acolo? Republica Moldova cumpără deja din Bulgaria”, susține Adrian Mocanu.
La rândul său, Forumul APPR a transmis luni printr-un comunicat că susține protestul membrilor împotriva modului în care funcționează Sistemul Național Antigrindină.
„În urma nenumăratelor întâlniri și dezbateri, ministerul de resort a venit cu propunerea de a emite un Ordin de Ministru prin care să reglementeze, mai riguros, frecvența și direcția de lansare a rachetelor cu efecte antigrindină. Până la momentul prezentei comunicări, fermierii au rămas doar cu promisiunea emiterii unui astfel de document, ceea ce a sporit gradul de nemulțumire în rândul membrilor noștri, care nu pot accepta ca rezolvarea unei probleme atât de grave este tergiversată la nesfârșit”, se arată în comunicatul organizației de fermieri.
Potrivit reprezentanților FAPPR, nemulțumirile fermierilor pe acest subiect au fost aduse în atenția Ministerului Agriculturii în mai multe ocazii, în scris sau în cadrul unor evenimente publice.
„Au fost solicitate informații despre practicile similare din alte state membre, dat fiind că, din informațiile primite de la omologii noștri europeni, acest tip de sistem este interzis în majoritatea statelor europene”, susțin reprezentanții organizației de fermieri.
„Protestele de astăzi sunt un semnal de alarmă pe care fermierii îl transmit autorităților care nu mai pot rămâne pasive la multitudinea de probleme ale sectorului: situația este critică, iar decidenții sunt somați să vină cu soluții concrete”, se mai arată în comunicatul FAPPR.
Pentru mai multe reacții și imagini de la fața locului fiți cu ochii pe AGRO TV, unde subiectul va fi dezbătut atât în jurnalele de știri, cât și în cadrul misiunii „Agricultura la Raport”, de la 20:00!