Utilizarea sustenabilă a subproduselor forestiere poate conduce la dezvoltarea unor noi lanțuri valorice și modele de afaceri adaptate nevoilor producătorilor și zonelor rurale. Acest lucru oferă venituri diversificate, adaugă valoare produselor și asigură o eficiență mai bună a resurselor.
Un exemplu remarcabil în acest sens este proiectul polonez „Acorn”, un Grup Operațional care recoltează ghinde din pădurea naturală din Districtul Forestier Jarocin, Polonia, care anterior nu erau colectate.
În cadrul proiectului, inițiat în 2014, partenerii au dezvoltat și implementat o tehnologie care utilizează ghindele ca bază pentru produse alternative fără carne. Prin această tehnologie, se obține și se conservă eficient un ingredient vegan inovator, bazat pe masa amară a ghindelor.
Proiectul a fost inițiat de antreprenorul Jarosław Żytowicz, care căuta posibilități inovatoare pentru producția de mese vegane gata preparate. În ultimii ani, cererea pentru produse vegane a crescut, iar gama acestor produse se extinde constant. Introducerea de materii prime alternative pe piață permite producătorilor de produse vegane să ofere consumatorilor o varietate mai diversificată.
Partenerii din cadrul Grupului Operațional au dorit să utilizeze ghindele ca ingredient alimentar și, în acest scop, au dezvoltat o metodă bazată pe presiune în vid. Masa obținută din ghinde este descompusă prin utilizarea infuziei în vid. Datorită conținutului de amidon al ghindelor, masa procesată de ghinde devine un aditiv tehnologic natural cu proprietăți de stabilizare și îngroșare atunci când este utilizată în produse vegane.
Acest proiect evidențiază potențialul neexploatat al subproduselor forestiere și modul în care inovația poate transforma resursele naturale neutilizate în produse valoroase, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a economiei rurale și la diversificarea ofertei de produse alimentare pe piața vegană.































