29 mai 2022 - 02:05

Previziuni: În 10 ani vom asista la sfârșitul cărnii, al lactatelor și al peștelui!

Este așteptată o noua revoluție agrară, care va duce în 10 ani la sfârșitul cărnii, lactatelor și al peștelui.

Potrivit previziunilor miliardarului și investitorului britanic Jim Mellon, industria alimentară urmează să sufere câteva schimbări mari în următorul deceniu, iar asta va duce la dispariția industriilor cărnii și laptelui, așa cum le știm.

În vârstă de 64 de ani, Mellon a contribuit la crearea și susținerea unor companii imense de biotehnologie, dintre care unele au ca scop extinderea longevității vieții umane. El este, de asemenea, cel mai mare acționar la Agronomics, o companie de investiții axată pe extinderea „alimentelor moderne”, mai exact, carne cultivată cu celule.

În cartea sa intitulată Moo’s Law, miliardarul oferă un „ghid al investitorilor pentru noua revoluție agrară”.

De ce prezice miliardarul Jim Mellon sfârșitul cărnii, lactatelor și peștelui în 10 ani?

În primul rând, industria laptelui așa cum o știm – unde vacile produc lapte –, „va dispărea”, spune el. Acest lucru se datorează faptului că laptele alternativ de plante, cum ar fi migdalele și soia, va prelua locul laptelui de vacă.

sfârșitul cărnii
Jim Mellon și-a împărtășit opiniile într-un videoclip TikTok despre Dubai Future Foundation

O alternativă ar fi ca laptele să fie realizate folosind fermentarea de precizie, o tehnologie care utilizează gazde microbiene ca fabrici de celule, pentru a crea o proteină identică. Unul dintre liderii industriei de fermentare a produselor lactate este Change Foods, un brand care își propune să creeze „alimente uimitoare fără animale”, care sunt mai bune pentru planetă

În al doilea rând, Mellon prezice că industria cărnii se va prăbuși. Jumătate din aceasta va consta în alimente pe bază de plante sau alimente făcute folosind agricultura celulară, susține el.

„Avem deja produsele. Tot ce avem nevoie este cantitatea, banii și voința ”, spune el.

Sfârșitul cărnii și al lactatelor

Tehnologia celulară este considerată în mare măsură o alternativă definitivă la marile combinate de animale și la zootehnia distructivă.

Această tehnologie s-a extins pe măsură ce mișcarea mai largă bazată pe plante a asistat la o creștere uimitoare în ultimii ani. Printre companiile renumite care conduc această schimbare se află și Oatly, cu acțiunile sale în creștere chiar de la debutul său la listarea pe bursa, până la aproximativ 1 miliard de lire sterline.

Mai mult, supermarketurile, magazinele și schemele contribuie la creșterea cererii clienților.

De asemenea, schimbarea perspectivelor asupra mediului îi determină acum pe oameni să își regândească alegerile alimentare mai mult ca niciodată

În plus, investițiile vaste devin din ce în ce mai frecvente în giganții vegani, permițând ca mai multe fonduri să fie direcționate către dezvoltarea produselor.

Celulele și industria sunt în plină expansiune și se așteaptă să atingă paritatea maximă a prețurilor până în 2035. Acest lucru este în concordanță cu previziunile mai largi conform cărora 11% din produsele tradiționale pe bază de animale vor fi generate de tehnologia alternativă a proteinelor. Chiar și giganții alimentari precum Nestlé se extind în acest domeniu.

Agricultura celulară

Nu doar carnea și produsele lactate celulare sunt în creștere. Mărcile de fructe de mare bazate pe celule cresc și ele producția..

În urma unui documentar de succes de pe Netflix, numit „Seaspiracy”, care s-a dorit să marcheze „începutul unei schimbări globale”, a devenit evident faptul că oamenii sunt din ce în ce mai îngrijorați de pescuitul excesiv și de sănătatea oceanelor.

Și iată și a treia previziune a lui Jim Mellon: că jumătate din peștele lumii va fi produs în fabrici până în 2040!

Controversă

Și totuși, mulți vegani se arată împotriva tehnologiei celulare. Deoarece carnea este fabricată din celule animale, unii nu sunt de acord, considerând că este lipsit de etică. Alții sunt îngrijorați că „se amestecă cu natura”.

Oricum ar fi, carnea cultivată cu celule este și va rămâne o realitate. Iar dacă omul de afaceri Jim Mellon are dreptate, vom asista la sfârșitul cărnii, așa cum o știm, și vom marca începutul unui sistem agricol transformat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.