Deficitul comercial al României la alimente și animale vii: 2,219 miliarde de euro!

Este limpede, agricultura românească mai are drum lung până să iasă cu adevărat la lumină, raportat la potențialul pe care îl are țara noastră. O spun cifrele, negru pe alb: deficitul comercial al României la alimente și animale vii depășește două miliarde de euro în primele opt luni ale anului 2023!

Potrivit datelor publicate marți de Institutului Naţional de Statistică (INS), în perioada 1 ianuarie-31 august 2023, România a exportat alimente și animale vii în valoare de 4,918 miliarde de euro, în scădere cu 7% faţă de perioada 1 ianuarie-31 august 2022. În schimb, importurile de astfel produse au crescut cu 13,3%, ajungând la 7,137 miliarde euro. Astfel, deficitul comercial al României la alimente și animale vii a ajuns, în primele opt luni din 2023, la 2,219 miliarde de euro.

Exporturile de alimente și animale vii ale României au o pondere de 7,9% în total exporturi, în timp ce ponderea importurilor este de 8,9% în total importuri.

Conform INS, în primele opt luni ale anului în curs, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României a fost de 18,228 miliarde de euro, în scădere cu 17,2%, respectiv 3,782 miliarde de euro, raportat la cel înregistrat în perioada similară din 2022.

Datele INS arată că în perioada 1 ianuarie-31 august 2023, exporturile FOB au însumat 62,169 miliarde de euro, în creștere cu cu 3,1%, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar importurile CIF au însumat 80,396 miliarde de euro, în scădere cu 2,3% față de comparativ cu perioada similară din 2022.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Trebuie sa o recunoaștem noi producem doar materie prima și importăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc. Spre ex la carnea de porc noi importăm 80 %din ce consumăm. Aici statul trebuie sa intervină urgent și sa susțină fermele cu mai multe ramuri ale agriculturii inclusiv sectorul zootehnic , sa dea subvenții mai mari și ajutoare de stat facilități beneficii din bugetul statului acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate. Trebuie sa se termine odată cu mafioții vânători de subvenții care nu produc nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole