Subvențiile APIA, în întârziere. Fermierii riscă să nu primească avans anul acesta

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie să înceapă, în 16 octombrie, campania de plată în avans a subvențiilor pentru anul de cerere 2023. Cu toate acestea, până la această oră, cuantumurile și plafoanele acestor plăți nu au fost aprobate de Guvern, ceea ce ar putea pune în pericol realizarea plăților în avans.

Proiectele de acte normative care stabilesc aceste sume trebuie să stea în consultare publică 10 zile de la data publicării lor pe site-ul Ministerului Agriculturii, după care să fie trecute prin ședința Guvernului și aprobate. Totuși, acestea nu au fost încă publicate, iar până la data teoretică a începerii plăților mai sunt doar 6 zile.

Ca termen de comparație, anul trecut, cele două hotărâri care stabileau cuantumul plăților pe hectar, precum și plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, au fost publicate în 8 septembrie 2022, respectiv 29 august 2022.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută la AGRO TV, fostul șef APIA și actual secretar de stat la MADR, Adrian Pintea, se arăta încrezător că plățile vor începe la timp, în 16 octombrie, în cuantum de 70% din plățile directe și 85% din măsurile de dezvoltare rurală. Rămâne de văzut cum va rezolva Ministerul Agriculturii această problemă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Ministrul agriculturii sa plece acasă sa facă agricultura pe banilor lui și pe urma sa schi.be lucrurile din mers( în timpul jocului) rușine, rușine, rușine
    TATA ARDE SI BABA SE PIAPTANA.
    MINISTER DE C…, FAC AGRICULTURA DIN 1980 DAR ASA DELASARE NU SA POMENIT.
    LICTATI FRATILOR ZI SI NOAPTE CA DOAR DE ACEEA VA PLATIM. RUSINE SA VA FIE.

  2. Bine ar fi sa elimine toate subvențiile și beneficiile din bugetul statului, măcar 4 ani ,sa vedem cine ma rămâne în agricultură. Noi nu avem fermieri ci niște mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului.

  3. Aiurele, dacă nu stii ce înseamnă agricultura, mai bine du te și bate ti coasa! Sunt mulți oameni care fac agricultura in România și fermierii chiar sunt ajutați de aceste subventii, atât doar ca sunt destul de mici și nu sunt plătite la timp….poate după mintea ta de gaina, e mai bine sa dam in continuare pensii speciale la mizeriile de judecători care atunci când mergi cu o problema la ei, tu le zici ce problema ai iar ei te asigura ca de fapt NU ai probleme deci îți limitează accesul la justiție dun start….du te împușca te Aurel tata ca ești pe Pluto….nu stii tu cu ce se mănâncă agricultura…in România sectorul agricol e ffffff marginalizat comparativ cu alții unde se investesc bani o grămada dar fără niciun sens…de exemplu bugetarii…poate și tu ești ceva bugetar și de aia gândești așa…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole