12 August 2022 - 03:36

Crescătorii de bovine sunt disperați: „Nu mai avem nici furaje, iar animalele nu mai au ce mânca!”

Disperați din cauza greutăților din ce în ce mai mari pe care le întâmpină în activitate, crescătorii de bovine lasă totul baltă, iar mulți dintre ei pleacă să muncească în străinătate. Furajele sunt scumpe, subvențiile sunt prea mici ca să acopere cheltuielile, iar prețul primit pe litrul de lapte este o glumă. Proastă!

Ultimul ajutor acordat pentru susținerea activității crescătorilor de bovine a scos la suprafață un fenomen dramatic, care se adâncește de la un an la altul. 

Ca peste tot în țară, și reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Buzău au constatat că numărul crescătorilor de bovine este în scădere, iar cantitatea de lapte colectată și vândută, în baza unui contract, către un procesator, este diminuată drastic față de alți ani, scrie sansanews.ro.

„S-a încheiat primirea cererilor pentru ajutorul de stat acordat pentru bovinele înregistrate la finalul lunii ianuarie 2021 și pentru cantitatea de lapte livrată în aceeași lună. La nivelul județului nostru avem înregistrate 1.752 de cereri pentru un număr de 24.514 capete și pentru 2695,08 tone de lapte. Totuși, din datele DSV, Buzăul are înregistrate  animale în 1.948 de exploatații, adică avem circa 200 de fermieri care deși erau potențiali beneficiari nu au depus cereri. Atunci când au fost centralizate motivele, s-a constatat că au existat și fermieri care nu mai dețin animale, sunt plecați din țară sau fermieri decedați”, a explicat Claudia Stelea, directorul APIA Buzău.

Raportat la situația înregistrată în momentul depunerii cererilor unice de plată, lucrurile stau și mai rău.

„Comparativ cu cererile unice unde avem 3.000 de fermieri înregistrați putem spune că este un număr mult mai mic de crescători de bovine și efectivul este mai mic”, a mai spus Claudia Stelea.

Unul dintre fermierii care se află la un pas să renunțe la această activitate este și Cătălin Șandru, care se ocupă de ani buni cu creșterea bovinelor și are, în prezent, 50 de vaci de rasă. Anul trecut, el a pierdut 14 animale. Pur și simplu, le-a găsit moarte pe câmp și nimeni nu a putut explica tragedia de atunci. Acum, la un an de la pierderea vitelor, fermierul spune că abia și-a acoperit un sfert din pierderea suferită.

”Nu am aflat nici până acum cauza morții. Nu am primit nicio despăgubire. Abia mi-am acoperit un sfert din pierderea de atunci, prin subvențiile acordate. Însă ajutorul primit de la stat este tot mai mic. Anul trecut am primit circa 400 de lei pe cap de animale, anul acesta doar 5 lei. Ce să facem? Ne mai salvează banii pentru animalele de rasă. Eu am Hostein și Bălțată Românească. Dacă nu vom mai primi nici acest ajutor, mulți vom renunța și eu voi fi primul. Acum nu mai avem nici furaje. Nu a mai plouat și nici pe câmp nu mai au ce mânca. De exemplu, acum abia luăm o mie de litri de lapte pe lună, când această cantitate o adunam în patru zile. Este foarte greu. Laptele dacă îl dăm la procesator primim un leu, și nu ne acoperă nici munca și nici cheltuiala cu furajele”, își strigă disperarea Cătălin Șandru.

Ajutorul pe care urmează să-l primească acum crescătorii de bovine pentru dificultățile întâmpinate în perioada pandemiei va fi în jur de 140 de lei pentru fiecare animal și de circa 500 de lei pentru tona de lapte vândută, cu contracte, unui procesator, dar fermierii spun că sumele sunt mult prea mici ca să susțină această activitate măcar la limita rentabilității. Ei se plâng că anul acesta subvențiile sunt la jumătate din valoarea pe care o aveau anul trecut, acuzând Ministerul Agriculturii că taie în permanență fondul de sprijin. De data aceasta însă, le-a ajuns cuțitul la os, iar mulți dintre crescătorii de bovine au postat anunțuri de vânzare a efectivelor sau chiar a fermelor cu totul, pentru că nu își mai pot susține afacerile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole