15 August 2022 - 22:06

Crescătorii de bovine, nemulțumiți de Ministerul Agriculturii – ”Ne taie subvențiile în permanență”

În loc ca sectorul creșterii bovinelor să evolueze, fermierii care activează în acest domeniu se plâng că problemele se adâncesc de la an la an. De vină ar fi Ministerul Agriculturii, care a redus anul acesta subvențiile la jumătate din valoarea pe care o aveau anul trecut, spun crescătorii.

Despre acest subiect și multe altele a stat de vorbă realizatorul Ovidiu Ghinea cu fermierul Adrian Costin, crescător de bovine de carne din localitatea Chiraleu, județul Bihor.

”De vreo doi ani de zile, în loc să ne sprijine și să ne ajute, Ministerul Agriculturii ne taie în permanență subvențiile. Implicarea statului este obligatorie, implicare pe care o au toate statele europene, pentru a ajuta această activitate care este la limita rentabilității – limită dinspre minus înspre zero. (…) Ministerul Agriculturii trebuie să deschidă ochii la ministerele similare din țările din jurul nostru. Noi avem nevoie de sprijin, nu de promisiuni. Anul acesta, MADR a fost de acord să se diminueze fondul de subvenții cu 52%. Oricum aveam cele mai mici subvenții din Uniunea Europeană, acum ni le-au înjumătățit. Este singura țară care a luat aceste măsuri, din păcate”, a precizat Adrian Costin.

Fermierul așteaptă din partea oficialilor mai multă deschidere și măsuri concrete care să îi ajute pe crescătorii români să devină competitivi pe piața europeană.

”Șansa noastră este un set de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor români, să fim și noi competitivi cu fermierii din afară. Avem cele mai mici subvenții din Uniunea Europeană. Absolut toate măsurile care se iau n-au niciun fel de continuitate, niciun fel de coerență, iar noi suntem descurajați. Având în vedere că investițiile sunt foarte mari, nu putem schimba de la un an la altul, în funcție de măsurile care se modifică. De la conducerea Ministerului Agriculturii, singura așteptare este să încerce să ne alinieze și pe noi în rândul fermierilor din Uniunea Europeană, care sunt competitorii noștri direcți”, a mai subliniat fermierul bihorean.

Puteți urmări emisiunea completă ”Portret de fermier” realizată în ferma lui Adrian Costin pe canalul de youtube Agro TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole