Nu cu mult timp în urmă a existat o schemă de ajutor de minimis dedicată susținerii crescătorilor de ovine, mai precis pentru comercializarea lânii. De anul trecut, însă, inițiativa aceasta a fost sistată de ministrul Adrian Oros, pe motiv că rezultatele așteptate nu au apărut. Fermierii nu vor să se mai gândească la ce a fost, dar nemulțumirile încă există. Oamenii sunt furioși și preferă să ardă lâna decât să o vândă la un preș de nimic.
Părerile sunt împărțite vis-a-vis de vechiul program pentru lână, chiar și între oieri. Unii ciobani susțin că programul îi ajuta, în timp ce alții spuneau că o bună parte din cantitatea de lână ajungea pe mâna speculanților, iar ei nu se alegeau decât cu munca. Fermierii ne-au explicat că, pentru a intra în posesia subvenției era necesar ca documentele justificative (factura sau filele din carnetul de comercializare) să indice cantitatea de lână comercializată, direct sau prin intermediar. În aceste condiții, mulți ciobani ajungeau să dea lâna pe gratis, ba chiar să mai și plătească ca să le-o ia cineva, doar pentru a intra în posesia documentelor justificative.
Văzând aceste fapte, conducerea de la Ministerul Agriculturii a luat decizia să oprească acest ajutor de minimis, susținând că banii vor ajunge la ciobani sub alte forme. ”Vreau să îi liniștesc pe fermieri că banii care au fost prinși în program, 14,5 milioane de lei, îi vom da tot pentru ei și chiar vom încerca să suplimentăm acest buget și să dăm la toți, pentru că din acest program nu beneficiau toți crescătorii de ovine. Încercăm pe schema cu ANT-ul, nu știu cât va fi, dar vom da un sprijin pentru toți crescătorii care au animalele înscrise la APIA”, declara pentru AGRO TV fostul secretar de stat, George Scarlat, în urmă cu aproape un an.
Programul ”lâna” a dus și la situații aberante, din cauza unor speculanți care încercau să fenteze sistemul, pentru a primi mai mulți bani. Astfel, s-au descoperit cazuri în care cantitatea de lână raportată per animal ajungea chiar și până la 36 de kilograme.
În căutarea unui răspuns la întrebarea ”ce-i de făcut pentru crescătorii de ovine din România”, realizatorul AGRO TV Ovidiu Ghinea s-a dus până în zona Dobrogei pentru a sta de vorbă cu fermierul Iancu Polifronie. Vă invităm să urmăriți dialogul în materialul video de mai jos: