11 August 2022 - 03:23

EXCLUSIV Programul Lana NU va continua in 2020! Banii vor ajunge la oieri sub o alta forma

Programul de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine  pentru comercializarea lânii nu va mai continua și anul acesta. Anunțul a fost făcut în exclusivitate la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, de către secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, George Scarlat.

”În ultima săptămână am tot vorbit la telefon cu mai mulți crescători de ovine din mai multe zone și m-au întrebat ce se întâmplă cu programul de ajutor de minimis pentru lână. Vreau să îi anunț că mâine va pleca din cadrul Ministerului Agriculturii către celelalte ministere avizatoare o Hotărâre de Guvern pentru abrogarea HG-ului 500 prin care s-a desfășurat acest program de minimis. Mai concret, nu vom mai da banii pentru lână.

Două considerente au stat la baza acestei decizii: în primul rând, solicitarea fermierilor. Din păcate, acest program nu a adus un plus real în buzunarul fermierilor, al crescătorilor de ovine, ci în cel al celor care au comercializat lâna. Avem date concrete privind lâna care a fost exportată în 2019 – undeva la 7.800 tone, la un preț de aproximativ 0,58 – 0,60 eurocenți per kilogram; și am importat aproximativ 300 de tone cu 4,6 dolari kilogramul. Practic, crescătorii de ovine au dat lâna pe gratis, în unele cazuri au mai dat și bani pentru a obține acele hârtii să demonstreze că au predat-o la un centru de colectare. Ei ne-au spus că nu îi ajută cu nimic. Peste toate aceste lucruri, pentru că am notificat acest sprijin, Comisia Europeană ne-a trimis răspuns și ne-a spus foarte clar că lâna nu este produs de fermă și nu este trecut în anexa la tratat”, a precizat Scarlat în exclusivitate pentru AGRO TV.

Oficialul MADR îi liniștește însă pe crescătorii de ovine, spunând că banii care fuseseră alocați în acest program vor fi suplimentați și vor intra în buzunarele fermierilor sub o altă formă:

”Vreau să îi liniștesc pe fermieri că banii care au fost prinși în program, 14,5 milioane de lei, îi vom da tot pentru ei și chiar vom încerca să suplimentăm acest buget și să dăm la toți, pentru că din acest program nu beneficiau toți crescătorii de ovine. Încercăm pe schema cu ANT-ul, nu știu cât va fi, dar vom da un sprijin pentru toți crescătorii care au animalele înscrise la APIA”, a mai adăugat George Scarlat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole