După numeroasele teorii și speculații din partea crescătorilor de ovine cu privire la validitatea testelor realizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru depistarea animalelor bolnave de pesta micilor rumegătoare, președintele instituției, Alexandru Bociu, încearcă să facă lumină în această privință.
Deși unii dintre fermierii ale căror animale au fost ucise din cauza depistării virusului au reclamat faptul că animalele, de fapt, nu erau bolnave, șeful ANSVSA susține că testele realizate sunt fără echivoc, fiind verificate și de către laboratorul de referință al UE, în Franța.
”Fără doar și poate, nu există echivoc. Vreau să vă spun că România are cea mai puternică rețea de laboratoare de stat sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din Europa. Eminamente, această rețea de laboratoare este coloana profesiei.
Mai mult decât atât, în momentul în care am avut confirmarea pentru această pestă a micilor rumegătoare, Comisia Europeană a zis că vrea contraprobă, pe care să o analizeze la laboratorul european de referință din Franța, pentru a vedea ce fel de tulpină este. Surpriza a fost că tulpina din România nu este aceeași cu tulpina din Grecia. După această etapă s-a mai dus un mic, cum că Grecia a adus boala în România sau România a dus-o în Grecia”, a precizat Alexandru Bociu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura Modernă”.
Președintele ANSVSA susține că neutralizarea animalelor prezente în focarele depistate nu putea fi evitată, aceasta fiind sigura cale sigură pentru eradicarea bolii de pe teritoriul țării într-un timp cât mai scurt.
”Pentru a putea eradica cât mai repede această boală de pe teritoriul țării, metoda este una singură: stamping out, adică extras și îngropat sau incinerat. Și avem dovada foarte clară, în trei luni de zile reușim să eradicăm toate focarele din România”, a mai subliniat Bociu.