Crescătorii de oi și capre ar fi trebuit să primească în 90 de zile despăgubiri pentru animalele sacrificate în urma epidemiei de pesta micilor rumegătoare, însă, pentru mulți dintre ei, termenul a fost deja cu mult depășit.
Astfel, până să se vadă cu banii în cont, crescătorii de oi și capre nu pot decât să-și facă socoteli pe hârtie privind sumele pe care ar trebui să le primească, așa cum reies din proiectul de Hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor publicat în „transparență decizională” pe site-ul ANSVSA.
Astfel, în nota de fundamentare a actului normativ se arată că în focarele de pesta micilor rumegătoare declarate pe raza județelor Constanța, Timiș și Tulcea „au sacrificate un număr de 210.973 capete pentru care comisia de evaluare a stabilit o valoare a despăgubirii în cuantum de 160.442 mii lei și au fost distruse 267.860 kg de furaje pentru care comisia de evaluare a stabilit o valoare a despăgubirii în cuantum de 329 mii lei”.
Potrivit cifrelor înaintate în documentul publicat de ANSVSA, rezultă un cuantum al despăgubirilor pentru crescătorii de oi și capre de circa 760 de lei/cap de animal și aproximatiiv 1.228 de lei/tona de furaje.
„La nivelul județelor au fost deja definitivate dosarele de despăgubire, întocmindu-se Deconturile pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale”, se mai scrie în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, însă crescătorii de oi și capre își vor putea primi banii abia după ce Guvernul va aproba actul normativ și acesta va fi publicat în Monitorul Oficial.
Iată ce prevede proiectul de hotărâre:
„Art. 1. – Se aprobă alocarea sumei 111.650 mii lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pe anul 2024 la capitolul 83.01 «Agricultură, Silvicultură, Piscicultură şi Vânătoare», titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice», astfel:
a) pentru Titlul 20 «Bunuri și servicii» – suma de 44.005 mii lei, în vederea achitării obligațiilor de plată în ceea ce privește activitățile și acțiunile desfășurate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, precum și a asigurării cheltuielilor de judecată ocazionate de punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și pentru asigurarea necesarului de finanțat pentru efectuarea investigațiilor pentru diagnosticul Pestei Micilor Rumegătoare
b) pentru Titlul 56 «Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare» – suma de 67.645 mii lei, în vederea achitării dosarelor de pesta micilor rumegătoare și pestă porcină africană.
Art. 2. – (1) Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin direcțiile sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispozițiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor art. 1.
(2) Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului până la finele anului 2024.
Art. 3. – Se autorizează Ministerul Finanțelor să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite modificările corespunzătoare în structura bugetului destat și în volumul și structura bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pe anul 2024.”
Un răspuns
Păi cum altfel se ajunge la criză alimentară si foamete?