Pe lângă savoarea deosebită pe care o dau preparatelor tradiționale românești pe bază de fasole sau varză, Cârnații din Topor din Vâlcea și-au făcut lesne loc și în preparatele din bucătăria altor țări, îmbogățindu-le cu aroma lor aparte.
Acesta este motivul pentru care un eveniment de gen organizat la recent la Ocnele Mari i-a avut în prim plan, integrându-i perfect și în rețete de pizza sau pe bază de paste și salate.
„Ținând cont că noi suntem bucătari, putem să punem în valoare acesti cârnați în preparate din bucătăria altor țări. Îi tragem un pic la tigaie, doar atât cât să le păstrăm valoarea gustativă. Îi scoatem, venim pentru câteva minute cu pastele deja fierte, le amestecăm apoi cu carnații, adăugăm câteva sosuri, dar în cantități mici, ca să pot să scot în evidență calitățile pe care le au Cârnații din Topor”, spune șef-bucătar Valentin Rafael, președintele unei academii specializate în gastronomie.
Cârnații din Topor din Vâlcea merg foarte bine și pregatiti pe grătar, lânga salate din legume crude, asezonate cu sosuri mediteraneene, însa nu doar atât.
„Este un produs care te ajută foarte mult să poți să duci la un alt nivel un preparat, putem să îl jucâm, cum spunem noi, bucătarii, pe limbajul nostru, ca să dăm valoare, gust și aspect, în multe mâncăruri. Este foarte ușor de integrat în rețete de pizza și chiar în salate, tocat mărunt, cubulețe, însă e foarte bun și în stare crudă”, a mai spus șef-bucătar Valentin Rafael.
Evenimentul de la Ocnele Mari, din județul Valcea, a adunat la un loc mulți specialiști în gastronomie din înteaga țară, care au pregătit chiar sub ochii pofticioșilor preparate cu gust „Ca altădată”.