Atenție la prețul grâului! China face importuri neobișnuit de mari

Prețul grâului ar putea suferi modificări importante la nivel internațional în contextul în care China, cel mai mare producător şi consumator mondial de grâu, urmează să importe cantităţi record din acest an, din cauza pagubelor provocate de precipitaţii recoltei sale interne, relatează agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Potrivit mai multor traderi consultaţi de jurnaliștii de la Reuters, aceste achiziţii vor susţine preţurile globale, care au scăzut cu peste 25% în acest an.

Sursele Reuters au dezvăluit că, în ultimele două luni, China a achiziționat grâu în volume neobișnuit de mari pentru pentru acest moment al anului. Astfel, începând din septembrie, China şi-a rezervat aproximativ 2,5 milioane de tone de grâu din Franţa, cu livrare în perioada decembrie-martie, iar în luna octombrie, a cumpărat aproximativ două milioane de tone de grâu din noua recoltă a Australiei, cu livrare începând din luna decembrie.

Per total, importurile de grâu ale Chinei în 2023 ar urma să ajungă la 12 milioane de tone, depăşind precedentul record de 9,96 milioane de tone înregistrat în 2022, iar valul de achiziţii este aşteptat să se prelungească şi în 2024, susţin doi traderi de la Singapore.

„China are probleme cu calitatea recoltei de grâu în acest an, iar Australia, care este principalul furnizor de grâu al Chinei, va avea o recoltă mult mai mică. (…) Chinezii cumpără tot ce pot şi cât mai curând posibil. În cele din urmă livrările vor deveni limitate, în special cele provenind din Australia”, a spus unul din traderi care lucrează la o companie internaţională care vinde grâu în China.

Potrivit informațiilor furnizate de autorităţile de la Beijing, recolta de grâu Chinei a scăzut în acest an cu 0,9%, până la 134,5 milioane de tone, aceasta fiind prima scădere în ultimii şapte ani, din cauza precipitaţiilor abundente care au afectat culturile tocmai înainte de recoltare. Deşi autorităţile nu au oferit estimări referitoare la calitatea recoltei de grâu din acest an, traderii estimează că aproximativ o cincime din recolta actuală de grâu a Chinei (circa 25 de milioane de tone) a fost afectată de ploi. O parte din acest grâu afectat de ploi va putea fi utilizat doar ca nutreţ pentru animale sau pentru a fi amestecat cu grâu de calitate ridicată din import, înainte de a fi procesat în făină.

- Publicitate -

Datele vamale arată că în perioada ianuarie-septembrie 2023, importurile de grâu ale Chinei au crescut cu 53,6% în ritm anual până la 10,17 milioane de tone, dintre care 6,4 milioane de tone din Australia şi 1,8 milioane de tone din Canada. Însă aceste cifre nu includ şi comenzile cu livrare ulterioară, precum recentele achiziţii de grâu american.

Traderii atrag atenția că achiziţiile mari de grâu australian ale Chinei ar putea forţa importatorii rivali, precum Indonezia şi Japonia, să caute surse alternative de aprovizionare din America de Nord şi regiunea Mării Negre.

În acest context, deși achiziţiile Chinei au stabilizat, deocamdată, prețul grâului la nivel mondial, acesta ar putea chiar să înceapă să crească, susţine un trader de la Singapore.

„Ne aşteptăm ca preţurile să crească în viitor, când China va începe să cumpere cantităţi mai mari de grâu de calitate ridicată din SUA, iar livrările din Australia se vor reduce”, a estimat traderul.

Tot pe fondul recoltei reduse de grâu a Australiei, China se va îndrepta spre importuri de grâu semnificativ mai mari din Franța, mai susțin traderii şi analiştii consultați de Reuters.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole