România s-a dovedit a fi un jucător important pe piața cerealelor în acest sezon, fiind, până acum, liderul detașat al Uniunii Europene în ceea ce privește exportul de grâu. Potrivit datelor oficiale, țara noastră a vândut, până acum, 2,7 milioane de tone de grâu, în timp ce țara de pe locul doi, Franța, a exportat doar 1,8 milioane de tone.
Sunt doi factori principali care au influențat acest ritm de export al României, spun specialiștii. Pe de-o parte, marfa românească este de o calitate superioară celei franțuzești. În plus, și poziționarea Portului Constanța este una mai bună, permițând costuri logistice mai reduse.
”Uniunea Europeană este într-o mare întârziere în ceea ce privește ritmul de export pentru grâu, și avem în staționare, de foarte multă vreme, România pe locul întâi, cu un nivel de export de 2,7 milioane de tone. Franța este pe locul doi cu circa 1,8 milioane de tone.
De ce se întâmplă acest lucru? Calitatea și proteina. Grâul românesc se vinde cu proteină 12, grâul franțuzesc cu 11,5, iar logistica românească bate logistica franțuzească. Cu alte cuvinte, distanța dintre Constanța și Canalul Suez, față de distanța dintre porturile franțuzești și Canalul Suez, este în avantajul României”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.