Agricultura din spațiu. Legume și fructe proaspete pentru astronauți

legume astronauți

Cultivarea fructelor și a legumelor în spațiu a devenit o practică răspândită în rândul astronauților. Pe lângă rezervele de mâncare, astronauții consideră că alimentarea cu fructe și legume proaspete în spațiu este esențială. 

Când echipajele se aventurează mai departe în spațiu, călătorind luni sau ani fără transporturi de reaprovizionare, vitaminele în formă preambalată se descompun în timp, ceea ce poate provoca o problemă pentru sănătatea astronauților.  

NASA caută modalități de a oferi astronauților nutrienți într-o formă de lungă durată, ușor de absorbit – fructe și legume proaspete proaspăt cultivate.  

Grădina NASA de dimensiunile unui bagaj de mână 

Sistemul de producție a legumelor, cunoscut sub numele de Veggie, este o grădină spațială care se află pe stația spațială. Scopul lui Veggie este de a ajuta NASA să studieze creșterea plantelor în microgravitație, adăugând în același timp alimente proaspete în alimentarea astronauților. Grădina de legume are aproximativ dimensiunea unui bagaj de mână și deține de obicei șase plante. Fiecare plantă crește într-o „pernă” umplută cu un mediu de creștere pe bază de argilă și îngrășământ. Pernele sunt importante pentru a ajuta la distribuirea apei, nutrienților și aerului într-un echilibru sănătos în jurul rădăcinilor. În caz contrar, rădăcinile fie s-ar îneca în apă, fie ar fi înghițite de aer din cauza modului în care fluidele din spațiu tind să formeze bule.

În absența gravitației, plantele folosesc alți factori de mediu, cum ar fi lumina, pentru o creștere sănătoasă.

Salată și varză proaspătă în spațiu 

Până în prezent, Veggie a cultivat cu succes o varietate de plante, inclusiv trei tipuri de salată verde, varză chinezească, muștar mizuna, kale roșie rusească și flori de zinnia. Florile au fost deosebit de populare în rândul astronautului Scott Kelly, care a ales un buchet și l-a fotografiat plutind în cupolă pe fundalul Pământului. Unele dintre plante au fost recoltate și mâncate de membrii echipajului, mostrele rămase fiind returnate pe Pământ pentru a fi analizate. O preocupare au fost dăunători care cresc pe produs. Până în prezent, nu a fost detectată nicio contaminare dăunătoare, iar hrana a fost sigură  pentru ca echipajul să o mănânce.

Te-ar mai putea interesa: Prima seră verticală din România, la Ploiești. Așa va arăta agricultura viitorului?
Picture of Liliana Postica
Liliana Postica

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.