Prima seră verticală din România și-a deschis porțile. Producătorul de microplante Fresh Microgreens (Ultragreens, în prezent) a început producția la prima dintre serele sale verticale. Investiția este de aproape 700.000 de euro, iar jumătate din sumă va fi direcționată către autonomia energetică a companiei. După ce va inaugura și o a doua seră verticală, care va fi cea mai mare din Europa, Microgreens va deveni și producător de energie.
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), fondat de către antreprenorul Cristian Tudor, a inaugurat prima seră verticală din România la… Ploiești. Investiția, de 350.000 de euro, pentru o suprafață de 1.250 de mp, va asigura 60 de tone de verdețuri anual, pentru 65 de magazine Kaufland.
Sera de la Ploiești este instalată într-o hală industrială modernă, cu o amprentă la sol de 180 m2 și o suprafață de cultivare de 1250 m2, prin suprapunerea a șapte suprafețe de cultivare. Plantele sunt crescute eficient tot timpul anului, cu un consum de apă cu 95% mai redus față de agricultura tradițională. Ciclurile de producție variază între 10 și 20 de zile, fiind cultivate game de salate, ridichi, broccoli sau chives, precum și plante aromatice, crescute în regim hidroponic.
Cea mai mare seră verticală din Europa, la Tătărani, Prahova
După ce prima seră verticală din România abia a început producția, antreprenorii nu stau cu mâinile în san: la sfârșitul anului va fi inuagurată o a doua fermă, tot în județul Prahova, la Tătărani. Aceasta este considerată cea mai mare seră verticală din Europa. Pe o suprafață de 6.500 de mp, creată special pentru producătorul de salate Eisberg, investiția de la Tătărani se ridică la 2,2 milioane de euro.
Conceptul de business este acela de a se produce predictibil, tot timpul anului și la același cost, materia primă de care are nevoie un mare consumator precum Eisberg. Această disponibilitate de producție elimină nevoia de import și, mai ales, situațiile în care materia primă nu este disponibilă. Schimbările climatice nu afectează cu nimic producția și există astfel, o predictibilitate de 100% a vânzărilor. Astfel, cumpărătorul are garanția disponibilității și un cost care nu depinde de fluctuațiile speculative de pe piață.
“Desigur, costul de producție poate varia în funcție modificarea unor parametri macro-economici cum ar fi costurile cu energia sau forța de muncă, dar aceste variabile sunt gestionabile și pot fi integrate în planul de afaceri atât al furnizorului cât și al cumpărătorului”, a afirmat managerul, Cristian Tudor.
Plantele sunt crescute cu ajutorul razelor UV, fiind folosite becuri LED cu un consum energetic minim, în timp ce sistemul închis de cultivare verticală permite o agricultură sustenabilă, care exclude poluarea cu pesticide și îngrășăminte la sol.
Consumul de energie: 1.400 kWh pe zi la Ploiești și 8.500 de kWh pe zi la Tătărani
Compania urmărește să facă investiții și în sistemele de producție a energiei electrice, pentru serele din Ploiești și Tătărani deoarece consumul este foarte ridicat. Astfel, la Ploiești se vor instala panouri fotovoltaice care vor asigura 30% din necesarul de energie al serei. De asemenea, va fi instalat și un sistem de trigenerare. Soluția de trigenerare se amortizează doar dacă există ciclul companiei de consumator, prosumator și producător, acesta fiind targetul pentru ca amortizarea echipamentului să se facă din vânzarea energiei care va fi produsă extra.
“Noi suntem consumatori eficienți pentru orice trader. Putem produce în orele în care există dezechilibre pentru ei. Ciclul zi – noapte îl facem cum dorim. Putem cumpăra pe timpul nopții când restul lumii nu are consum”, a explicat managerul Microgreens.
La ferma verticală de la Tătărani se vor produce 250 de tone de materie primă pentru salatele din frunze baby, pe an, folosind doar 864 de mp, adică de 7,5 ori mai puțin decât suprafața cultivată. Activitatea fermei va fi controlată de un singur om, de la o consolă centrală. Vor mai fi doar câțiva muncitori care vor avea sarcini simple, echivalente sarcinilor de pe o linie de producție automatizată.
La Tătărani, sistemul va funcționa încă de la început. Sistemul de trigenerare în ferma din Tătărani a costat 1,3 milioane de euro.
O nouă investiție la Turda
A apărut și ideea unei alte investiții, în județul Cluj, la Turda, tot în parteneriat cu Kaufland. Investiția se ridică la aproximativ 600.000 de euro. Sera de la Turda va deservi o altă parte a magazinelor Kaufland, și va fi amplasată în centrul logistic al retailerului german.
Ultragreens, cunoscut până acum pe piața locală ca Microgreens România, este producător de microplante si flori comestibile.